Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.35 (133 hlasů)
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.14 (14 hlasů)

bazalka olej zmrazeni suseniZmražená bazalka: pro kuchyňské účely je vhodnějším způsobem zakonzervování zamražení. Bazalka sice velice rychle ztratí svěží zelenou barvu a zhnědne, ale její aroma je výraznější než po sušení. Bazalkové lístky přeberte, opláchněte a nechte oschnout. Poté nasekejte a zamrazte v sáčku se zipem, ze kterého vymáčknete všechen vzduch. Až budete bazalku potřebovat při vaření, odeberete ji jednoduše lžící.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.20 (15 hlasů)

bazalka olej zmrazeni suseniSušená bazalka: mezi čerstvou a nasušenou bazalkou je opravdu velký rozdíl. Ta sušená zdaleka tolik nevoní, ale zase je výborná pro přípravu léčivých čajů. Celou nať sbíráme kdykoliv od července do září, ale nejlépe v době květu, kdy rostlina obsahuje nejvíce účinných látek. Sušíme v tenkých vrstvách ve stínu při teplotách do 35 ºC.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.37 (19 hlasů)

bylinkova ustni voda z hrebicku skorice maty a petrzele na bolave zuby zanet dasni a pro osvezeni dechuPro zdraví svých zubů a svěží dech, si připravíme čistě přírodní ústní vodu, která Vám bude určitě i chutnat. 


  • Hřebíček (od nepaměti používaný při nejrůznějších bolestech zubů a dásní, jako účinné anestetikum). 
  • Skořice (silné dezinfekční účinky)
  • Máta (dezinfikuje, osvěžuje dech a mírně znecitlivuje)
  • Petržel (zpříjemní dech)

Čtvrt litru vody přivedeme k varu a postupně přidáváme 1 ks na kousky rozlámané skořice 5 ks hřebíčku, hrst nasekané máty a nakonec hrst nasekané petrželky. Vaříme 5 min., odstavíme, přiklopíme pokličkou a necháme vychladnout. Přecedíme přes kávový filtr nebo jemné sítko.
Můžete přidat také další bylinky, které příznivě působí na dásně a celou ústní dutinu, např. šalvěj, fenykl, heřmánek.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (4 hlasů)

Nálev z perily - kávovou lžičku sušené nati nebo dvě lžičky čerstvé zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat, pijeme 3x denně při nachlazení s kašlem a horečkou nebo při astmatu a alergiích.

Číst dál...

  • nachlazení
  • kašel
  • astma
  • horečka
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (4 hlasů)

Nálev z lebedy - 2 polévkové lžíce sušených listů nebo 3 lžíce čerstvých listů i s natí (sbíraných před květem) zalijeme 1/4 1 vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat, pijeme 2x denně při dně, revmatismu a kožních problémech.

Číst dál...

  • dna 
  • revma, revmatismus, revmatoidní artritida
  • kožní nemoci
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (4 hlasů)

Čerstvá šťáva z lebedy - celou nať s listy odšťavíme na odšťavovači nebo pomeleme a vymačkáme. 100 ml šťávy smícháme s lžící medu a pijeme 2-3x denně pri křivici a osteoporóze, při nedostatku vápníku ve stravě stačí několikrát týdně jednou denně

Číst dál...

  • osteoporóza, řídnutí kostí
  • křivice
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.33 (6 hlasů)

Šťáva na zlepšení zraku: karotka 200 ml, endivie 50 ml, celer 50 ml. Pijeme každý den pravidelně po dobu několika týdnů.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (4 hlasů)

redkev redekev cerstva stava sirup pripravaSirup proti kašli a nachlazení z ředekve - příprava: z ředkve odřízneme horní plátek a ještě jedno další kolečko, ve kterém vyřízneme otvor. Plátek s vyříznutým kolečkem vrátíme na bulvu, do „díry" nasypeme cukr a zaklopíme uříznutou „pokličkou". To vše provedeme večer, protože přes noc se cukr rozpustí, smísí se šťávou z ředkve a vytvoří dávku léčivého sirupu na celý den. Užíváme po lžičkách, večer kolečko s otvorem sníme a uřízneme další, ve kterém vyřízneme otvor, vrátíme na bulvu, zaplníme cukrem... Když spotřebujeme celou bulvu, jsme obvykle zdraví.

Číst dál...

  • kašel
  • nachlazení
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.33 (6 hlasů)

redkev redekev cerstva stava sirup pripravaČerstvá šťáva z ředekve na trávicí potíže - černou ředkev nastrouháme, vymačkáme šťávu a necháme ji 6-12 hodin uležet v zakryté skleněné nádobě v lednici, aby ztratila palčivou chuť. Poté užíváme 4x denně 2 kávové lžičky nebo 1x denně (nejlépe ráno nalačno) 30 ml. Užíváme maximálně 4 týdny při poruchách trávení (dyspepsie, dráždivý tračník, nadýmání), k očistě jater a ledvin nebo při žlučových kaméncích.

Číst dál...

  • nadýmání
  • trávicí potíže
  • dráždivý tračník
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.38 (13 hlasů)

bez cerny bobule kulicky plody recepty zpracovani suseni dzem stavaŠťáva z bobulí černého bezu, bezinek - příprava: dobře vyzrálé bezinky opereme, krátce rozvaříme a prolisujeme. Získanou šťávu přivedeme do varu (žádnou vodu nepřidáváme) a na litr šťávy přidáme 300 g cukru a jednu kávovou lžičku kyseliny citronové. Plníme do lahví a sterilujeme při teplotě 80 °C asi 10 minut.

 

Číst dál...

  • nachlazení, prochladnutí
  • vypocení se
  • ničí hnilobné bakterie
  • zahlenění
  • močopudný účinek
  • zácpa - projímavý účinek
  • rýma (inhalace)
  • zánět průdušek (bronchitida)
  • bolesti hlavy
  • bolesti obličeje
  • bolesti zubů
  • bolesti uší
  • křečové žíly (obklady)
  • nevové bolesti (bolesti nervového původu)
  • neuritida a nerugalgie trigeminu (trojklanného nervu)
  • výhřez meziobratlové ploténky (diskopatie) a ischias
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (4 hlasů)

bez cerny bobule kulicky plody recepty zpracovani suseni dzem stavaDžem z bobulí černého bezu, bezinek - recept: kuličky bezu rozvaříme. Když se část vody odpaří, prochladlou hmotu propasírujeme. Na litr této šťávy dáme 400 g krystalového cukru a vaříme, až se množství šťávy zmenší o polovinu. Nakonec přidáme trochu šťávy z citronu (nebo kyseliny citronové) a Petosy. Ještě horký džem nalejeme do sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. 

Číst dál...

  • nachlazení, prochladnutí
  • vypocení se
  • ničí hnilobné bakterie
  • zahlenění
  • močopudný účinek
  • zácpa - projímavý účinek
  • rýma (inhalace)
  • zánět průdušek (bronchitida)
  • bolesti hlavy
  • bolesti obličeje
  • bolesti zubů
  • bolesti uší
  • křečové žíly (obklady)
  • nevové bolesti (bolesti nervového původu)
  • neuritida a nerugalgie trigeminu (trojklanného nervu)
  • výhřez meziobratlové ploténky (diskopatie) a ischias
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.40 (15 hlasů)

bez cerny bobule kulicky plody recepty zpracovani suseni dzem stavaSušení černého bezu, bezu černého - postup: bezinky natrháme v celých chomáčcích, zavěsíme je mimo dosah slunce a necháme zaschnout. Pak je otrháme a v otevřené troubě při mírném teple asi 50 °C sušíme. Dobře usušené ukládáme do plátěného pytlíku nebo papírového sáčku. Používáme je pro přípravu čaje. Na šálek čaje potřebujeme lžičku bezinek, které necháme luhovat asi deset minut.

Číst dál...

  • nachlazení, prochladnutí
  • vypocení se
  • ničí hnilobné bakterie
  • zahlenění
  • močopudný účinek
  • zácpa - projímavý účinek
  • rýma (inhalace)
  • zánět průdušek (bronchitida)
  • bolesti hlavy
  • bolesti obličeje
  • bolesti zubů
  • bolesti uší
  • křečové žíly (obklady)
  • nevové bolesti (bolesti nervového původu)
  • neuritida a nerugalgie trigeminu (trojklanného nervu)
  • výhřez meziobratlové ploténky (diskopatie) a ischias
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.28 (18 hlasů)

bez cerny bobule kulicky plody recepty zpracovani suseni dzem stava"Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni." Toto staré české přísloví naznačuje, že bez černý patří mezi významné léčivé rostliny a že si bezinky naši předkové velice považovali. Bohužel bez černý (sambucus nigra) mnoho lidí považuje za nežádoucí zaplevelující dřevinu. Přitom jde o cenné ovoce. Má vysoký obsah glykosidů, slizovitých látek a cholinu i vitaminu C.

Číst dál...

  • nachlazení, prochladnutí
  • vypocení se
  • ničí hnilobné bakterie
  • zahlenění
  • močopudný účinek
  • zácpa - projímavý účinek
  • rýma (inhalace)
  • zánět průdušek (bronchitida)
  • bolesti hlavy
  • bolesti obličeje
  • bolesti zubů
  • bolesti uší
  • křečové žíly (obklady)
  • nevové bolesti (bolesti nervového původu)
  • neuritida a nerugalgie trigeminu (trojklanného nervu)
  • výhřez meziobratlové ploténky (diskopatie) a ischias
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (6 hlasů)

odvar z pastinaku na ledviny traveni a mocove kameny recept postup navod priprava surovinyOdvar z pastiňáku na ledviny, trávení a močové kameny - 2 kávové lžičky sušeného pastináku zalijeme 1/4 1 studené vody, necháme 15 minut vařit a 15 minut vyluhovat. Pijeme 2-3x denně při problémech s ledvinami, močovými kaménky nebo trávením.

Číst dál...

  • nemoci ledvin
  • močové kameny, ledvinové kameny a písek
  • potíže s trávením
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.09 (22 hlasů)

petrzelove vino na posileni srdce recept postup navod priprava vyroba surovinyPetrželové víno na posílení srdce - 10 listů naťové petržele, i 1 bílého vína a 1 lžíci vinného octa vaříme 10 minut, přidáme 300 g medu a vaříme další 4 minuty. Slijeme, užíváme likérovou sklenku denně (nejlépe ráno) při angině pectoris, srdeční ischémii, arytmii a dalších nemocech srdce.

Číst dál...

  • angina pectoris, nedostatečné prokrvení srdce
  • arytmie
  • různé nemoci srdce