Barborka účinky zdraví použití využití pěstováníBarborka obecná, latinsky - opět jedna ze salátových bylinek našich prababiček, dříve byla na každé zahrádce a ještě dnes ji najdeme na mnoha loukách. Bylinka je dvouletá, první rok vytvoří přízemní růžici listů, druhý rok vyžene květní lodyhu obsypanou žlutými květy. Je velice dekorativní, podobná hořčici nebo řepce.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • detoxikace, čištění krve
  • zimní deprese, sezonní deprese
  • jarní únava

Samovolně se vysemeňuje, takže stačí zasadit pouze jednou a máme o úrodu postaráno navěky. Konzumují se pouze mladé lístky, jakmile nasadí na květ, už se jíst nedá, což ale vůbec nevadí, protože barborka spolu s polníčkem je to další bylinka, kterou můžeme sbírat celou zimu i pod sněhem. Nejchutnější je tedy od listopadu do března a tím nám poskytuje v této době tak cenné vitamíny. Listy jsou ostřejší, pikantní, trochu nakyslé, v míchaných salátech velmi dobré.

 

Pěstování salátových rostlin, vhodní a nevhodní rostlinní sousedé

Informace o pěstování různých salátů zde.

 

Účinky barborky na zdraví člověka

Ještě nebyla moderní vědou a dietními odborníky znovuobjevena, takže se toho o ní moc neví. V každém případě obsahuje vitamín C, provitamín A, zlepšuje chuť k jídlu a také prý údajně čistí krev. Určitě ale bude výborným pomocníkem proti zimním depresím a jarní únavě.

 

 

Záměna:

Podobná rostlina, ale s bílými květy je řeřišnice malokvětá.