Polníček účinky zdraví využití salát pěstováníKozlíček polníček (latinsky Valerianella locusta), též valeriánka polní je výborný křehký salátek, který můžeme vysévat po celý rok, nejlepší je ale podzimní výsev, protože polníček nevymrzá a můžeme mít cerstve lístky po celou zimu, klidně i pod sněhem. Je nízký a na pěstování nenáročný, pokud ho podsadíme pod nějaké trvalky a necháme volně vysemeňovat (což mu nečiní problémy), budeme mít časem o úrodu postaráno po celý rok a bez práce.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • vhodný místo multivitaminových tablet (přírodní zelená multivitamínová tableta) :)
  • prevence infarktu myokardu (infarkt srdečního svalu myokardu)
  • prevence anginy pectoris (nedokrvení srdečního svalu)
  • posílení imunity
  • podpora metabolismu, látkové výměny
  • chudokrevnost, anémie - podpora krvetvorby
  • únava
  • duševní napětí, psychické napětí, stres, stress

Rostlinka tvoří přízemní růžice menších okrouhlých lístků, které vytrháváme ze země celé, důkladně propereme a lístky otrháme. Používá se stejně jako hlávkový salát hlavně syrový samotný, se zálivkou buď z kysané smetany, octa nebo olivového oleje. Výborný je ve směsi další zeleniny, míchaný salát můžeme doplnit i vejcem nebo sýrem. Je možné ho přidat i do špenátu nebo polévky, přesto je určitě nejlepší syrový, třeba i jen tak na chléb s máslem. Má opravdu výbornou chuť a při pravidelné konzumaci navíc i zajímavé léčivé účinky. Navíc to není žádná moderní vymyšlenost, patří k rostlinám našich předků, kteří si na něm pochutnávali již v minulých stoletích.

 

Pěstování salátových rostlin, vhodní a nevhodní rostlinní sousedé

Informace o pěstování různých salátů zde.

 

Účinky polníčku na zdraví

Polníček obsahuje hodně vitamínu C, uvádí se 40-60 mg/100 g, což je víc než v citrónech a pomerančích, dále provitamín A, vitamín E, kyselinu listovou, železo, hořčík, vápník, draslík. Při pravidelné konzumaci zvyšuje imunitu, podporuje látkovou výměnu a krvetvorbu, odstraňuje únavu a stres a podporuje duševní funkce.
Nejlepší je, že ho můžeme konzumovat v zimě, kdy je čerstvých vitamínů a minerálních látek nedostatek. Díky vyváženému poměru minerálů (zvláště draslíku a hořčíku) je vhodný jako prevence srdečních onemocnění, např. infarktu a angíny pectoris.