Lebeda účinky zdraví použití využití pěstování vápníkLebeda, latinsky atriplex - tato rostlinka čítá asi 300 druhů a je okrasou každé zahrady, obzvláště její červená varianta (Atriplex rosea). Listy jsou nádherně zářivě červené, poměrně velké, rostlina je vysoká kolem 30 cm, když ji ale necháme vykvést, lodyha vyrazí až do výšky kolem metru. Listy jsou jako obvykle nejchutnější před květem, mají jemnou, spíš neutrální chuť, navíc jsou díky své barvě i okrasou každé salátové mísy. Lebeda se hodí i pro tepelnou úpravu, je z ní výborný špenát.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • obrovské množství vápníku - vhodná jako náhrada mléčných výrobků např. při alergii nebo nesnášenlivosti mléka
  • detoxikace, odstranění splodin látkové výměny (metabolismu)
  • odstranění solí usazených v kloubech (dna, artritis uratica)
  • revma, revmatismus, revmatoidní artritida
  • bolesti kloubů
  • otoky kloubů
  • nemoci kůže - akné a ekzém

Pěstování salátových rostlin, vhodní a nevhodní rostlinní sousedé

Informace o pěstování různých salátů zde.

 

Účinky lebedy na lidské zdraví

Vitamínu C je v lebedě oproti ostatním salátům trochu méně (15 mg/100 g), zato má naprosto neuvěřitelné množství vápníku. Ten můžeme využít nejen při léčení, ale i k nahrazení mléčných výrobků při alergiích a osobní nesnášenlivosti mléka. Dále obsahuje vitamíny B1, B2, B3, E, beta-karoten.

Bylinka je naprosto vynikající na čištění těla od zplodin látkové výměny a také solí, které se usazují v kloubech. Využijeme ji při revmatismu, dně, bolesti a otocích kloubů, ale i při akné či ekzému. Jedna z nejúčinnějších bylinek při dětské křivici, osteoporóze nebo dalších potížích způsobených nedostatkem vápníku. Obsahuje vysoké procento vápenných solí, které tělo dokáže velmi dobře využít. V tomto případě ale čajíčky nestačí, pro razantní kúru je třeba využít čerstvou šťávu.