lesklokorka leskla reishi ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti davkovaniJako "elixír života" působí lesklokorka lesklá (japonsky rei shi = reishi, latinsky ganoderma lucidum = polyporus lucidus). Je to houba známá po celou dlouhou čínskou historii, nejméně však 4 000 let, má tedy značnou tradici a získala si pověst posilujícího prostředku, jehož účinky jsou obdobné jako u ženšenu. Kdo ji užívá, může se dožít nejen vyššího věku, ale bude navíc i sexuálně zdatnější. Dokonce se věřilo, že může přivést k životu i mrtvého, odtud její název "houba nesmrtelnosti". Byla vyhledávána králi, ale také oslavována básníky. 


Účinky houby:

V Číně, Japonsku a Koreji je tato houba natolik oblíbená, že se v domácnostech realizuje její pěstování v okrasných květináčích podobně jako bonsaje. V Číně, Vietnamu a Koreji je houba známa jako "ling zhi", v Japonsku i dalších státech jako "rei shi".

 

Charakteristický popis

Ganoderma lucidum (synonymně polyporus lucidus), je dřevokazná houba z čeledi lesklokorkovitých, Ganodermataceae. Plodnice jsou lesklé, jakoby nalakované (odtud i české jméno). Klobouk má v mládí válcovitý, nahoře zaokrouhlený nebo bokem přirostlý, polokruhovitý. Dospělé plodnice mají okrouhlý, oválný nebo ledvinovitý klobouk, někdy i laločnatý, zprohýbaný, mírně sklenutý, kruhovitě nebo nepravidelně pásovaný a 3-25 cm široký, rezavě hnědý, purpurově červenohnědý až fialový.

Na spodní straně klobouku jsou 0,5-2 cm vysoké rourky, šedohnědé až světle hnědé, spory jsou drobné, okrouhlé, 0,1-0,2 mm široké, v mládí bělošedavé, u zralých plodnic skořicově hnědé. Třeň je zpravidla 3-12 cm dlouhý a štíhlý. Jen u postranních plodnic někdy chybí nebo je velmi krátký. Má nepravidelně válcovitý, zprohýbaný a hrbolatý tvar a je článkovaný, jakoby sestavený z nepravidelně hlízovitých útvarů, s lesklou korovitou vrstvou. Dužnina je houbovitě korkovitá, na lomu plsťovitá, žlutohnědá až skoro bělavá. Výtrusy jsou vejcovité, hnědé, na vrcholu zploštělé.

 

Kde přirozeně roste?

Pochází pravděpodobně z jižní a jihovýchodní Asie, kde roste především v přímořských oblastech. Dnes se pěstuje nejen v oblasti původu, a to i uměle (např. v jižní Koreji), ale také v Severní Americe (USA i Kanada).

 

Další druhy lesklokorek

Kromě tohoto druhu se obdobně využívají i lesklokorka čínská, Ganoderma sinense, a lesklokorka japonská, Ganoderma japonicum. U nás se můžeme setkat i s houbou lesklokorka jehličnanová neboli jehličnatá, Ganoderma carnosum, která má černající pokožku a roste na jehličnatých dřevinách.

 

Jaké látky houba obsahuje

Drogou (= "bylinou") jsou plodnice, respektive její spory, které kromě bílkovin obsahují mnoho biologicky aktivních chemických sloučenin, např. steroly ergosterol (0,3-0,4%), ß-sitosterol, alkaloidy, triterpeny (ganoderiol A-H, ganodermanonol, lucidon), ale rovněž polysacharidy (arabinoxyloglukan, ganoderan A a B, glykan A, B a C aj.).

Významný je obsah 16 aminokyselin, řady organických, ale i mastných kyselin, např. kyseliny stearové, kyseliny palmitové, kyseliny behenové, dále betain a mnoho stopových minerálních látek, např. železo, hořčík, zinek, měď, mangan, ale významný je i obsah germania.

 

Léčebné účinky lesklokorky na zdarví člověka

Moderní "západní" medicína: Obsažené triterpeny léčí jaterní nedostatečnost, snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi a potlačují uvolňování histaminu. Polysacharidy mají protinádorové účinky, podporují imunitu a zvyšují odolnost vůči stresu. Droga uklidňuje, užívá se při kašli a astmatu, ale také při únavě a nespavosti.

Novější výzkumy dokazují, že je vhodná i při rakovině, kdy snižuje negativní účinek chemoterapie i radioterapie, tedy ozařování.

Užívá se při ateroskleróze, půosbí také při neurózách, ale také bronchitidě a kašli. Je vhodná k léčbě chronického únavového syndromu a k podpoře imunitního systému včetně zvýšené odolnosti vůči viru HIV, při nechutenství a chronické žloutence.

Využívá se i při výcviku kosmonautů, kdy zvyšuje pracovní schopnost a lépe obnovuje fyziologické funkce lidského organismu. Novější výzkumy prokázaly, že komplex polysacharidů skutečně příznivě ovlivňuje imunitní systém a že houba má opravdu schopnost regulovat hladinu tuku a cukru v krvi a krevní tlak. Posiluje rovněž mozek a ledviny a užívá se při snížené sexuální výkonnosti.

Tradiční čínská medicína: houba vyrovnanou povahu, sladkou chuť a vazbu k dráze plic, jater a srdce. Vyživuje srdce a krev, posiluje energii čchi, stimuluje imunitní systém, zpevňuje kosti a šlachy, uklidňuje nervy, rozpouští hlen. Má léčivé, omlazující, imunostimulační a afrodiziakáiní účinky. Posiluje odolnost vůči nemocem, proto se využívá při rekonvalescenci i nádorových onemocněních. V Číně ji považují za všelék a prostředek prodlužující život. Pro její tonifikační účinky a schopnost lépe snášet nepříznivý vliv vysokých nadmořských výšek ji užívají šerpové v Himálaji.

 

Dávkování, způsoby užití, použití - čaj, tablety, prášek, tinktura, sirup

Doporučená denní dávka je 5-10 g suché houby. Lze ji užívat ve formě

  • čajů,
  • tablet,
  • prášku i
  • tinktury, ale také jako
  • sirup.

Tinktura se užívá 3krát denně 1 lžička, prášek lze smíchat s medem a užívat 2 lžičky 3-5krát denně.

Tablety mohou obsahovat koncentrovaný extrakt z houby, tedy výtažek těch nejúčinějších látek, které leskokorka nabízí. Je dobré si zjistit, jakým způsobem byla houba, ze které se extrakt získává, pěstována. Nejkvalitnější je tzv. Duanwood Red Reishi, která je pěstována 12 měsíců na dlouhých dubových kmenech, tedy stejně, jako se vyskytuje v přírodě. 

Pěstování lesklokorky ze semene v podmínkách ČR - vypěstování si reishi není problém

Jak pěstovat leklokorku se dozvíte v tomto videu.

Zkoušeli jsme vás, jestli dobře čtete. Samozřejmě tato houba nemá žádná semena, ale tzv. podhoubí nebo plodnice.

V oblastech přirozeného výskytu se v omezené míře sbírá v přírodě, avšak daleko více se pěstuje na kmenech některých tropických stromů nebo na připravených substrátech, např. na pilinách z kaučukovníku. Houba roste v létě a na podzim na spodních částech kmenů živých nebo odumírajících listnatých stromů, na jejich pařezech nebo kořenech od nížin až po hory. Dnes se pěstuje nejen v oblasti původu ale také v Severní Americe (USA i Kanadě).

U nás se tato houba vyskytuje v přírodě stále častěji, což lze přičíst pravděpodobně i změnám klimatu.

Kde koupit podhoubý lesklokorky nebo reishi?

Na trhu je podhoubí ve tvaru tyčinek, dovážené z Německa, které stačí pro očkování 1-2 kmenů o délce 40-50 cm a průměru 15-25cm. Nejvhodnější je dřevo dubu, buku, olše nebo břízy. K pěstování se používají čerstvě pokácené zdravé kmeny s neporušenou kůrou, nevhodné jsou s kůrou odpadlou či poškozenou.

Pokácené kmeny by neměly být starší šesti měsíců, po této době je třeba dřevo navlhčit. Do kmenu se navrtají otvory a do nich se vtlačí podhoubí. Takto připravené kmeny uložíme ve stínu. Houby na nich rostou od jara do zimy po dobu 3-6 let a celkový výnos lesklokorky může dosáhnout až 20% hmotnosti dřeva.

Sušení houby

Po sklizni se plodnice suší ve stínu při teplotě do 45 °C a uchovávají v suchém a temném prostředí. Z plodnic se po rozdrcení spodní části plodnice extrahují spory. Z 1000 kg plodnic se tak získá pouze 1-5 kg spor.

Rozlišují se dva druhy plodnic, a to červené ling zhi (Canoderma lucidum) a purpurové ling zhi (Ganoderma japonicum).