Březovník obecný účinky na zdraví co léčí použití užívání využití dávkování kde rosteBřezovník obecný (latinsky Piptoporus betulinus) roste vcelku hojně, zejména od počátku léta do podzimu, na kmenech a větvích jedině bříz, na nichž parazituje. Vzhledem je snadno odlišitelný od všech ostatních chorošovitých druhů hub. jeho bělavě, okrově až šedohnědě zbarvené plodnice mají ledvinovitě protáhlý až ploše kopytovitý tvar a jsou bokem nebo krátkou stopkovitě zúženou třeňovou částí přirostlé ke dřevu. Svrchní strana u starých plodnic rozpraskává. Vůně březovníku je mírná, chuť je v závislosti na stáří a velikosti plodnic vnímána v různé intenzitě jako mírně svíravá, nahořklá až hořká.


Účinky březovníku:

Jaké látky březovník obsahuje?

Glukan piptoporan, beta-glukan, betulin, pentacyklický triterpen - kyselina betuliniková, různé triterpeny lanostanového typu (např. polyporenová kyselina A a C a tři deriváty polyporenové kyseliny A), piptamin, různé
alifatické polyfenoly, fenolické kyseliny (např. kyselina protokatechuová a p-hydroxybenzoová), taraxasterol, ergosterol, peroxid ergosterolu, 11 mastných kyselin, tokoferoly, lykopen, karotenoidy, ketony, aldehydy,
terpeny, aromatické sloučeniny, vitamin D2.

 

Léčebné využití

Hlavní léčivé účinky: Protirakovinný, protizánětlivý, antibakteriální, antivirový, antiparazitický, antioxidační.

Lidové tradice:

O dávném medicínském využití některých hub svědčí objev z roku 1991, týkající se neolitického člověka z doby 3350-3100 př. n. 1., nalezeného v ledovci Ötztalských Alp blízko rakousko-italských hranic. Tento "ledový muž Ötzi" měl u sebe zachovalé plodnice březovníku obecného a troudnatce kopytovitého. Je velmi pravděpodobné, že je používal pro léčebné účely na nemoci a parazity, které u něj byly diagnostikovány. V Polsku se tato houba v lidovém léčitelství používala po řadu let jako protirakovinový prostředek, zejména proti rakovině žaludku. Také na Sibiři a ve Finsku se používala k ošetření různých typů rakovin. Naproti tomu v Rusku se používal proti únavě, ke zklidnění a k imunostimulaci. Plátky z plodnic houby se používaly také k zastavení krvácení a dezinfekci ran. V podobě lihovodného výluhu či odvaru se březovník užívá při léčbě močových cest a k odstranění drobných kaménků.

 

Vědecky podložené účinky březovníku na zdraví člověka

  • Protirakovinné účinky: Podle některých autorů vykazuje březovník obecný protinádorové účinky proti sarkomu 537 u myší a karcinomu mléčné žlázy u psů. Badatelé z Polska prokázali, že extrakt z houby podávaný perorálně samicím psů se Stickerovým tumorem vaginy v denní dávce 3 g vedl po 5 týdnech užívání k jeho kompletní remisi.
    V rozsáhlém studiu na řadě linií rakovinných buněk bylo zjištěno, že účinná frakce připravená ze sušiny této houby potlačovala proliferaci buněk in vitro u buněčných kultur, např. plicního karcinomu (A549), adenokarcinomu tlustého střeva (HT 29) a gliomu C6 u krys. Betulin a kyselina betuliniková působí zase inhibičně proti rakovinovým buňkám maligního melanomu, a to bez jakéhokoliv poškození zdravých buněk. Na protirakovinném působení houby se patrně podílí i glukan nazvaný piptoporan.
  • Protizánětlivé účinky: V houbě obsažené triterpenoidy potlačují chronický zánět kůže. Izolované triterpeny lanostanového typu vykazovaly protizánětlivé účinky na edém u myší. Všechny nalezené lanostanové deriváty, např. polyporenová kyselina A a C a tři deriváty polyporenové kyseliny mají protizánětlivě účinky a potlačují vznik edému s 49-86% účinností. Také taraxasterol v houbě přítomný se vyznačuje protizánětlivými, ale i antimikrobiálními vlastnostmi.
  • Antibakteriální účinky: Polyporenové kyseliny A a C, obsažené v houbě, jsou účinné proti gramnegativní bakterii Escherichia coli a proti Mycobacterium phlei. Houba produkuje také antibiotikum piptamin s antimikrobiálními účinky proti grampozitivním bakteriím, zvláště proti Staphylococcus aureus a Enterococcus faecalis. Také methanolové a chloroformové extrakty z této houby proti grampozitivním bakteriím (Bacillus species, Rhodococcus equi a Staphylococcus aureus).
    Dichlormethanové výtažky z houby vykazují antibakteriální aktivitu proti Bacillus subtilis a opět proti Escherichia coli. Březovník obecný obsahuje také ungalinikovou kyselinu s inhibičním účinkem na Micrococcus pyogenes.
  • Antivirové účinky: Derivát betulinikové kyseliny YI-FH 312 potlačuje maturaci (dozrávání) virů a dokonce zpomaluje replikaci (možení) viru HIV. Také nukleové kyseliny izolované z houby působí antivirálně. Pokud byly podány intravenózně myším, chránily je před letální infekcí viru encefalitidy přenášeného klíštaty.
  • Antiparazitické účinky: Látky obsažené v houbě, zvláště kyselina polyporenová, je účinná proti střevnímu parazitu - škrkavce Trichuris trichura, způsobující trichuriázu, tj. parazitární onemocnění vyskytující se v oblastech tropů a subtropů.
  • Antioxidační účinky: Za tyto účinky jsou odpovědné zvláště fenolické látky, kyselina a-linolenová a karotenoidy přítomné v houbě.

 

Další užitečné informace

  • Způsoby využití: jako protirakovinný prostředek, zejména proti rakovině žaludku, se užíval v podobě namletého prášku nebo v nálevech či extraktech. Příznivé bioaktivní látky březovníku je možné v domácích podmínkách zpracování vyzískat jak z čerstvých, tak i z usušených plodnic. Dostupná literatura nejčastěji zmiňuje prášek, nálev, odvar (25 min.), výluh a extrakt v ethanolu či prášek.
  • Dávkování: Není popsáno, ale doporučuje se denní dávka 3 gramů.
  • Užívání v kombinaci: Není popsáno.
  • Kontraindikace a interakce: Nebyly pozorovány.

 

Zpracování

BŘEZOVNÍKOVÁ TINKTURA: mladé plodnice březovníku nakrájejte na tenké plátky. Čerstvé či usušené je zalijte 50% ethanolem (v poměru hrst hub na půllitr tekutiny), ponechejte na světlém místě dva týdny vyluhovat a průběžně protřepávejte. Sílu scezeného výluhu příslušně rozřeďte cukerným sirupem, ochuceným např. odvarem z ovoce či koření. Užívejte průběžně po malých dávkách samostatně, nebo
jako přídavnou složku do jiných studených i teplých nápojů.

LÉČIVÉ CHIPSY NA JAZYK: Jinou možností je průběžně užívání březovníku (postačí 1-2x denně) v podobě tence nakrájených, čerstvých či usušených chipsů. Několik plátků houby zhruba o velikosti mince zalijte čtvrtlitrem vroucí vody a čtvrthodinku vyluhujte. Plátek vložte do úst, ponechejte mezi rty, postupně z něj ukusujte, před polknutím dobře rozmělněte a zapijte dochuceným houbovým výluhem.