lisejnik islansky puklerka ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovaniPukléřka islandská (latinsky Cetraria islandica, čeleď terčovkovité - Parmeliaceae, anglicky Iceland Moss, Icelandic Lichen, slovensky Pĺugierka islandská) je větvící se zelený až hnědý lišejník asi 20 cm vysoký rostoucí v příkopech, na lesních cestách a pastvinách, na mechem porostlých skalách (je tedy terestrický - rostoucí na zemi). Lišeníky jsou symbionty řasy a houby. Zjednodušeně řečeno: houba zajišťuje vláhu a strukturu, řasa dodává fotosyntézu a živiny. Je hořký, proto chuť lišejníku můžeme vylepšit oslazením medem.


Účinky rostliny:

Kdy sbíráme?

Nejvhodnější dobou sběru je květen.
Nasbírat v přírodě (ale pozor, plete se s jinými lišjeníky!).

 

Jaké látky obsahuje?

Lišejník islandský obsahuje tzv. membránový (sliz lichenin, isolichenin a další). Dále obsahuje tzv. lišejníkové kyseliny jako kyselinu fumaroprotocetrarovou, protolichesterovou, usninovou, cetrarovou a další. Dále se v ní nacházejí pektiny, vitamín A, vitamíny řady B a jód..

 

Kde sehnat pukléřku?

V obchodech se zdravou stravou nebo bylinnými produkty.

 

Účinky na zdraví

Sliz chrání sliznice (v kombinaci s proskurníkem, lněným semínkem či slézem se ochranný účinek zvyšuje), zlepšuje trávení a ničí bakterie, houby, prvoky a některé viry.

Lišejník posiluje celý organismus a léčí rovněž žaludeční a střevní vředy. Lze ho podávat samostatně i ve směsích, dětem i starým lidem

Další účinky jsou ve způsobech zpracování.

 

ZPŮSOBY ZPRACOVÁNÍ

Studený macerát je nejlepší - nezničíte varem slizovité látky!

Polévkovou lžíci bylinky večer zalijte čtvrt litrem studené vody a nechte 8 hodin luhovat. Před podáváním přihřejte ve vodní lázni (ne na přímém plameni, ne v mikrovlnce!!!), nesmí překročit 40°C! Doporučuje se pít 2–3krát denně.

Čaj z lišejníku islandského

Zarovnanou polévkovou lžíci bylinky zalijte čtvrt litrem vroucí vody, nechte 15 minut luhovat a teplé vypijte. Čaj si připravte 2–3krát denně.
Čaj je nejméně vhodný způsob zpracování, varem se ničí slizovité látky v lišejníku!

Čokoláda s lišejníkem pro lidi léčené chemoterapií (prevence/léčba chudokrevnosti a nedostatku bílých krvinek)

Pomáhá organismu vyrovnat se nepříznivými účinky chemoterapie.

  • 1 díl hořké čokolády
  • 1 díl lišejníku islandského

Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, poté přisypeme sušený lišejník islandský, promícháme a ještě chvíli prohřejeme.
Nalijeme do formy nebo na plech s pečícím papírem, necháme vychladnout.
Každý den v průběhu chemoterapie a/nebo radioterapie (nebo i před jejím započetím) užíváme jednu kostičku čokolády denně.
VIDEO JAK VYROBIT LIŠEJNÍKOVOU ČOKOLÁDU ZDE.

Rosol z lišejníku islandského

Zalijeme 1 čajovou lžičku lišejníku 23 lžičkami vody a necháme macerovat asi 8 hodin.
Přidáme kandovaný cukr, popřípadě anýz a lékořicový kořen. Necháme vychladnout. Rosol působí blahodárně na veškeré sliznice.
Užívá se při křečovitém kašli, zahlenění průdušek, chrapotu, bolestech střev, průjmu (v tomto případě do rosolu přidáme špetku prášku z dubové kůry) nebo v rekonvalescenci po těžkých chorobách (chudokrevnost po onkologické léčbě ad.).

Lišejníkový sirup

12 až 15 gramů islandského mechu se v 0,25litru vody krátce povaří a nechá 2 hodiny stát na teplém místě, pak se přecedí. Zbylý mech se ještě jednou nechá v 0,25 litru vody přejít varem, opět nechá 2 hodiny stát a přecedí. Obě tekutiny se slejí dohromady, promíchají, přidá se do nich 500 g cukru a 500 g medu a obojí se
za tepla (do 60°C) rozpustí. Sirup se užívá při všech potížích se sliznicemi 3krát denně 112 čajové lžičky, po jídle.

Lišejníková kaše

Velice dobře působí kaše připravená z islandského mechu a ovsa. 50 gramů suchého islandského mechu a 3 polévkové lžíce ovesných vloček se dá do 1litru studené vody a na mírném ohni se v otevřené nádobě nechá "bublat", než se asi polovina tekutiny odpaří. Pak se přecedí a užívá po doušcích v průběhu celého dne.

Recept Jovo Mijatoviče na léčbu žaludečních vředů

Ve čtvrtek večer přelijeme 5 až 10 gramů islandského mechu 1, 5 litrem studené vody a přikryjeme. V pátek po příchodu z práce vaříme na mírném ohni tak dlouho, až zůstane 1litr. Potom odvar přecedíme, vmícháme do něj 100 gramů medu, ještě několik vteřin za stálého míchání povaříme a vlijeme do termosky.
Podáváme z počátku 2 až 3 polévkové lžíce a potom každou hodinu 1 polévkovou lžíci až do večera. Druhý den, v sobotu, a pak ještě v neděli postupujeme stejně. Tato víkendová kúra spolehlivě léčí žaludeční vředy, ale můžeme ji použít v mnoha dalších indikacích, při zachování směru působení lišejníku, hlavně na ochranu sliznic.
Pokud se někdy výjimečně stane, že čaj v průběhu tří dnů, kdy má být podáván, zkysne, pak jej raději vylijeme. Léčebnou kúru pak zpravidla opakujeme několik víkendů za sebou. V mezidobí podávání čaje můžeme, ale není to třeba, podle povahy případu a nemocného aplikovat jinou obdobnou léčbu. 

 

Pěstování

Nepěstujeme, roste volně v přírodě.