jak se zbavit slimaku na zahrade tipy rady navody zkusenosti 2Se slimáky jsem si na zahradě docela užil. Každý rok (zvláště když dost pršelo) jsme o ně doslova zakopávali a o salátech na záhoně jsem si mohl nechat jenom zdát. Nastudoval jsem spoustu užitečných rad a začal jsem je zkoušet. Byla to skvělá zábava, říkal jsme tomu „bojovka" pro slimáky a každý den jsme chodili sledovat, jak si naši zdatní sportovci s našimi nástrahami poradili.


Účinky rostliny:

PIVO

Bohužel většinou vyhrávali slimáci, takže jsme nakonec zjistili, že téměř nic z toho nefunguje. Tak například pivo. Říká se, že slimáci pivo milují a stačí tedy do záhonu se salátem zahrabat půllitrový kelímek od jogurtu (nebo vydlabaný meloun), naplnit pivem a slimáci neodolají, půjdou se napít, přitom spadnou do kelímku a utopí se. Což o to, fungovalo to. Každý druhý den byl kelímek plný, stačilo jenom odstranit a nastražit novou past. Jenže... Když pominu, že kupovat slimákům 4 piva týdně (není zrovna nejlevnější), nestačil jsem se divit, kolik jich na zahradě mám. Až jsem jeden den vstal kolem půl páté ráno a jenom jsem zíral. Od sousedovic plotu až k mému salátovému záhonu se táhlo úplné slimáčí procesí, všichni slimáci z okolí se stahovali za nabízenou pochoutkou! A protože u kelímku byla fronta, ostatní se věnovali okusování salátu. Slimáci mají totiž velmi citlivý čich a navíc jsou i kanibalové, proto není vhodné ani mrtvé (utopené) slimáky vyhazovat na kompost, je to opět nejlepší způsob, jak si tam namnožit slimáčí populaci a příští rok jejich vajíčka s kompostem roznést po celé zahradě.

 

PROTISLIMÁČÍ ZÁBRANY - HOBLINY, VAJEČNÉ SKOŘÁPKY AD.

Vyzkoušel jsem i „protislimáčí zábrany, čili okolo záhonů nasypat sušené vaječné skořápky, nasekat kapradí, čerstvé piliny a další materiály, které těmto zvířátkům vadí, protože je připravují o sliz a zraňují jejich citlivá těla. To sice funguje, ovšem je to dost časově náročné a pracné, protože po každém dešti musíme zábrany obnovit. Jakmile zvlhnou, už jim nevadí. Takže nakonec jsem zjistil, že jediná možnost je ty slizké potvory vysbírat a odnést někam na louku, daleko od domu.

 

jak se zbavit slimaku na zahrade tipy rady navody zkusenostiNEJMENŠÍ ZLO - SLIMÁKY NAKRMTE A PŘI HODOVÁNÍ JE POSBÍREJTE

Abychom nepřišli o saláty nebo třeba mangold, nejlepší je slimáky prostě nakrmit! Ne, nedělám si legraci. Oni totiž daleko víc, než čerstvý salát milují nahnilé zbytky ovoce a zeleniny. Takže když nedaleko od záhonu, který chceme ochránit, nasypeme ovadlé listy salátu, nahnilé broskve a nektarinky a podobné slimáčí pochoutky, dají jim většinou přednost a když vedle umístíme třeba krabičky od vajec a nebo širší prkna, pod která se s příchodem sluníčka mohou schovat, ráno je jednoduše posbíráme všechny na jedné hromadě. Pokud „sběr" provádíme 2x denně, podruhé ještě večer před úplným setměním, můžeme se našich slizkých přátel zbavit úplně a poměrně rychle. 

 

KACHNA A SLIMÁCI (INDICKÝ BĚŽEC)

Na naší zahradě jsme na zneškodnění slimáků vyzkoušeli téměř všechno – piliny, skořápky kolem rostlin, pivní pasti, Vanish pelety, ohrady proti slimákům, sběr, polití vroucí vodou, solné pasti, zeminy se solí, hlístice a další, ale jednoznačně v jeho likvidaci vedou indičtí běžci. Je však nutné si uvědomit, že to nějakou dobu trvá a chce to trpělivost. Nemůžeme si myslet, že domů přivezeme běžce a vyděšená kachna se bude po hlavě vrhat na slimáky. Kachna si musí doma zvyknout, seznámit se s okolím a teprve pak se bude pouštět dál do zahrady. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že trvá zhruba rok a půl než indičtí běžci na ploše cca 2 500 metrů čtverečních zvládnou pozřít všechna vývojová stádia slimáků a teprve druhým rokem jsem na zahradě nepotkal jediného slizkého tvora. Pokud se je běžci naučí přijímat, pak po slimácích doslova „jdou", hlavně po jejich menších jedincích a stejně tak si pochutnávají na jejich vajíčkách, která šmejdícími zobáky najdou všude. Po dešti se přímo ženou do trávy, do záhonů a na místa, kde se plzáci vyskytují a s obrovským apetitem si na nich pochutnávají. Slimák je pro ně nejen pochoutkou ale i stravou bohatou na bílkoviny. Při požírání plzáků španělských je nutné běžcům umožnitpřístup k vodě, protože každé sousto zapíjejí, ostatně jako všechny kachny. A nezapít slimáka? To by asi dokázal málokdo.

indicky bezec kachna slimak slimaciNavíc se v poslední době objevují zprávy, že se indický běžec po takovém slizkém soustu udusil. Včas se nenapil...Při silné invazi slimáků nemůžeme všechno nechávat jen na kachnách. Je nutné často sekat trávu, běžci se do vysoké trávy neradi pouštějí a slimáky zde určitě sami nezlikvidují, odstraňovat stará prkna, trámky položenéu zdi, placaté kameny, prostě zahradu a její okolí udržovat v pořádku a uklízet všechno, pod čím by se slimáci schovali či kladli vajíčka.

Kromě indických běžců je predátorem těchto plzáků také třeba kachna čárkovaná, slepýš, ježek, drozdovití pěvci, žáby a další. Jim však musíme poskytnout prostor pro život v zahradě – tůňku, roští, kompost a další zákoutí. Proto bychom neměli zahradu budovat jako sterilní kout s u země sekaným pažitem, ale spíše jako místo pro život v souladu s přírodou. My lidé jsme totiž její součástí, ne naopak!

 

DALŠÍ TIPY

  • slepice
  • ropuchy
  • skokan hnědý