Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V KVĚTNU ZDE

mata pestovani doma kucharske recepty s matouMáta (mentha) - do tohoto rodu náleží zhruba 15 různých druhů a celá řada hybridů, všechno jsou to vytrvalé aromatické rostliny, vyskytující se především na severní polokouli v Evropě, Asii a v Africe. Pěstují se a šlechtí kvůli své vůni a chuti. Máty mají sklon k živelnému tvoření kříženců, to znamená, že se mezi sebou kříží nejrůznější druhy a vznikají stále nové formy,  které se dají jen těžko určit.

Tato značná nestálost byly známa již starým Řekům a Římanům a rovněž středověcí autoři herbářů měli problémy s rozlišováním máty vodní (Mentha aquatica), máty kadeřavé (Mentha crispa), máty dlouholisté (Mentha longifolia) a máty polej (Mentha pulegium), abychom uvedli aspoň některé středovropské druhy.

Dnes tolik oblíbenou mátu peprnou (Mentha piperata) bychom však ve středověkých seznamech rostlin hledali marně. První zmínka o ní pochází až z roku 1696 a údajně vznikla náhodným křížením v Anglii. Dějinám pěstování máty peprné se zcela věnuje specializované muzeum v německém Eichenau - Pfefferminzmuseum.
V současné době se vyskytují odrůdy máty v téměř nekonečné rozmanitosti. Vedle takových, které vykazují typické rysy máty, jsou také další, jejichž vůně a chuť připomínají ananas, zázvor, zahradní jahody, pomeranče, citrony nebo dokonce čokoládu.

Pěstování máty

Máty jsou z velké části statné rostliny. Venku v květináči přečkají dokonce i mrazivou zimu. Většinou se zatáhnou do země a na jaře překvapí čerstvými výhony. I když může zůstávat pod širým nebem, přesto je lepší mátu pěstovat v nádobě, neboť na záhonu je špatným sousedem - je jí dlouhé vybíhavé kořínky okolní rostliny zadusí. Pěstuje-li se máta v bytě, zůstane po celou zimu zelená a může se sklízet. Avšak počítejte s tím, že je jí chuť nebude tak intenzivní jako u exemplářů, které jsou v létě umístěné venku. Pokud je to možné, určitě se vyplatí usušit si do zásoby několik pod širým nebem vypěstovaných a zvláště voňavých snítek. Mnohé odrůdy máty jsou sterilní a rozmnožují se vegetativně, tedy kořeny. 

V obchodech proto dostanete zpravidla malé předpěstované rostlinky v květináčích. I když se v mnoha knihách píše, že máty se mají umisťovat do polostínu, k rozvoji svého nezaměnitelného aroma potřebují co nejvíce slunce. Upřednostňují trochu vlhkou půdu a pochopitelně hnojení. V létě rozkvetou krásně růžovými květy, které se mohou rovněž sklízet. Pod odkvětu se doporučuje rostlinu seříznout, protože se listy jinak stanou tužší, roztřepí se a nechutnaly by již tak aromaticky. Výhonky vyrazí pak znovu. Na podzim můžete mátu nechat stát na balkoně nebo ji přenést dovnitř a dát na okenní parapet či jiné světlé, teplé nebo i chladné místo. Nezapomeňte ji zalévat, v zimě však nehnojte. Případně zastřihávejte přerostlé zplanělé výhony.

 

Využití máty v kuchyni

Stejně jako jsou rozmanité druhy a odrůdy máty, tak je rozmanité i její užití v kuchyni. Čaj z čerstvých lístků zjemnělý trochou medu nebo citrónové šťávy je neobyčejně osvěživý. Mátový čaj zmírňuje nachlazení a drobné žaludeční problémy. V severní Africe míchají mátu se zeleným čajem a nalévají ho oslazený cukrem. Mátu lze také smísit s jinými čajovými bylinkami, například s meduňkou lékařskou nebo s aloisií trojlistou. Četné odrůdy máty se dají dobře sušit, aniž by utrpělo jejich aroma, ale tady záleží na vlastních zkušenostech každého pěstitele.

Obecně platí, že odrůdy s vysokým podílem mentholu se k sušení hodí lépe než ty, které vykazují aroma ovocné. Vynalézaví kuchaři určitě vyzkoušejí mátu k výrobě bylinkového másla, v zelenině nebo k přípravě mátového želé. V severní Africe patří máta do salátu tabouleh. V indické kuchyni tvoří osvěživou směs máta s jogurtem. Snadnou na přípravu je lahůdka, která se hodí k ostrým masovým pokrmům nebo k fritovaným předkrmům, mátové čatní:

 


 

Mátové čatní - recept:

Všechny přísady dáme do mixéru a mixujeme, dokud z nich není hladký krém. Podáváme při
pokojové teplotě.

Mátové čatní - suroviny:

  • 4 polévkové lžíce přírodního jogurtu
  • 2 polévkové lžíce čerstvé, nasekané máty
  • 1 malá zelená paprička čili, nasekaná
  • 1 čajová lžička cukru
  • trochu soli

 

Nemocí, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

slinivka   postup   list   mateřské   výroba   Janča   písek   stonek   opar   bolest   stonek   vlas   obsažené   sušení   nať   Zentrich   kolika   Moučka   ovoce   použití   pupen   fytoterapie   sirup   chladné   keř   akné   hemoroid   katar   pálení   průjem   vřed   trávicí   květ   vývar   hemeroid   vitamin   řídnutí kostí   ateroskleróza   plísně   pěstování   zlomenin   antibiotik   slezina   kontraindikace   zánět   Treben   recept   zalijeme   nežádoucí   kontraindikace   zelenina   účinky   mrtvice   komplikace   koupel   teplé   kornatění   vitamín   kameny   kořen   srdce   ruka   revma   hlavy   Janča   plíseň   horké   roztroušená   močopudný   nálev   šlacha   hlas   kvasinky   choroba   epilepsie   Galenos   krk   krvácení   dna   astma   účinek   zelina   indikace   zácpa   prášek   návod   stvol   noha   Podhorná   štítná   babské rady   angína   strom   sběr   bylina   viry   Zentrich   minut   čaj   migrén   slezina   rýma   osteoporóza   kůže   Paracelsus   játra   nemoc   dásně   zdraví   užití   odvar   jaterní   olej   kapsaicin   děti   kůra   kloub   bylinná směs   sliznice   tinktura   kojenec   zpracování   Mattioli   víno   Váňa   abytyše Hildegarda   arteriskleróza   střev   žlučník   houba   obsahuje   rostlina   horečka   bylinka   mensturace   pijeme   tlak   zrak   játra   sval   chřipka   inhalace   menstruační   využití   neht   fermentace   premenstruační   nachlazení   ledvin   žaludek   alergie   studené   metabolismus   chřipka   Avicena   nohy   brnění   artróza   vliv   končetina   zápal  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)