Jak vypěstovat mandloň z pecky pěstování v podmínkách ČR hnojení zalévání zálivka ořez nemoci mandlovníkuMandloň obecná (latinsky Prunus dulcis), mandlovník - možná se vám to stalo také. Dostali jste od někoho plody sladké mandloně a uzrála vám v hlavě myšlenka, že přeci nemůže být těžké z této pecky vypěstovat sazeničku, stromeček a pak třeba i strom. Jak víme, když se chce, všechno jde. Takže jak na to? V první řadě musíte mít jistotu, že jste dostali pecku sladké mandloně a ne hořké. Ta je totiž nejedlá, ba dokonce jedovatá.


Účinky rostliny:

Jak vypěstovat mandloň mandlovník z pecky postup návodPěstování mandloní v podmínkách ČR

Mandloně pochází ze středního východu a jižní Asie. Nejlépe se jim daří v teplém a suchém podnebí s horkými léty a mírnými zimami. Nicméně světe div se, v teplejších částech české republiky docela dobře přezimovávají. Nicméně pokud jste někde v mrazové kotlině, může mít mandloň velký problém.

 

Pěstování ze sazenic nebo pecek (semen)

Pokud si práci chcete usnadnit, můžete mandloň pěstovat ze sazenic. Pokud chcete jít dál a zkusit si co všechno umíte a neumíte, můžete mandloně pěstovat přímo z pecek.

Jak vypěstovat mandloň z pecky?

Semena nechte naklíčit. Pokud jste se své mandloně rozhodli vypěstovat ze semen (což jsou vlastně mandle ve svém původním obale), začněte s jejich naklíčením v kontrolovaném prostředí. Po vyklíčení je můžete zasadit do květináče nebo záhonu. Nejprve si připravte všechna svá semena do jedné velké misky (čím více jich použijete, tím lépe; některé nemusí vyrašit nebo podlehnou plísním). Následně je nechte naklíčit podle následujících instrukcí:
Přidejte do misky vodu a nechte semena přes noc nasáknout.
Druhý den použijte louskáček na ořechy a trochu ořechy nakřápněte. Skořápky by stále měly držet u sebe, ale skrze vytvořenou skulinu byste měli vidět jádro ukryté uvnitř. Všechna semena vykazující známky hniloby odstraňte.
Několik menších květináčů naplňte zeminou. Ujistěte se, že použité květináče mají ve dně drenážní otvory.
Semena zasaďte asi 2-5 cm pod povrch zeminy mezerami mířícími nahoru. Následně květináče umístěte do vnitřních prostor, kterým se dostává přímého slunečního svitu. Nyní už jen počkejte, dokud nevyraší první sazeničky.

 

Výsadba

Pro výsadbu vyberte slunečné místo. Mandloním se daří na přímém slunečním svitu, a proto ještě před výsadbou projděte zahradu a vyberte místo, kterému se dostává po celý den dostatek slunečního světla. Mandloně je lepší pěstovat v květináči než v záhoně, ale včasný výběr vhodného místa by pro vás přesto měl být prioritou, abyste strom mohli ihned po výsadbě umístit do lokality, kde se mu bude dařit.
Také byste se nejdříve měli přesvědčit, že má vybrané místo dobře sáknoucí zeminu. Mandloním nedělá dobře půda, která zadržuje vodu a vytváří v okolí kořenů stojaté louže — to by mohlo vést k uhnívání kořenů.

 

Zalévání, jak moc zalévat mandloň?

Bohatě zalévejte. Mandloně by se měly hned po vysazení důkladně zalít alespoň 3.5 litry vody, která pořádně nasákne do okolní zeminy.

Po tomto úvodním zalití byste měli v průběhu růstu mandloně dodržovat pravidelný zalévací cyklus. Mandloním se skvěle daří v horkých klimatech, přitom se ale nejedná o pouštní rostliny, takže je velmi důležité stromky důkladně zalévat a udržovat tak mandloně zdravé.
Pokud neprší, zalévejte mandloně alespoň jednou týdně. Zakořeněné a usazené rostliny přežijí bez deště s cca 5 cm vody, ale rostoucí stromy obvykle vyžadují větší množství.
Podle svých preferencí můžete pro zalévání použít také závlahový systém. To je obzvláště vhodné, pokud pěstujete větší množství stromů.

 

Hnojení

Hnojte na jaře. Po začátku sezóny přichází vhodná chvíle na užití rozumné dávky hnojiva, která podpoří růst vašich stromů (ačkoli to není podmínkou). Na mladé stromky používejte každých několik týdnů během sezóny růstu hnojivo s obsahem dusíku. Na dospělé stromy byste měli používat asi kilogram močoviny nebo 15 kilogramů hnoje (jedna aplikace).
Bez ohledu na to, jaké hnojivo používáte, nezapomeňte aplikovaný přípravek důkladně zalít a dostat ho tak do země. Hnojivo může mít na rostliny škodlivé účinky, a to když společně s ním stromek nezalijete nebo aplikujete příliš mnoho hnojiva najednou.

 

Sklízení plodů - od července do října

Sklízejte na podzim. Plodící mandloně začnou během sezóny produkovat malé, zelené plody — toto tvrdé a kyselé ovoce není v západním světě příliš známé, ale na středním východě je poměrně populární. Na podzim tyto plody ztvrdnou, zhnědnou a prasknou. Jakmile dostanou obnažené mandlové slupky suchý a hnědý vzhled, jsou připravené ke sklizni. Pro informace o sklízení přejděte níže.

Hořké mandle obsahují kyselinu kyanovodíkovou a jsou naprosto nevhodné k jídlu. Dokonce jen hrstka syrových, nezpracovaných mandlí z hořké mandloně může být smrtelná. Tyto mandle se ovšem dají zpracovat ve speciálním procesu louhování toxinů, po kterém jsou již jedlé.

 

Ořez, prořezávání větví

Časně v zimě prořezávejte odumřelé větve. Zima je pro prořezávání ideální — přebytečné větve se díky době nečinnosti dřeva dobře odstraňují. Je třeba ovšem dodat, že větve, které jsou odumřelé nebo napadené nějakou chorobou musíte odstraňovat ihned po zjištění takového stavu, kdykoli během roku. Pro prořezávání použijte zahradnické nůžky a provádějte jimi čisté řezy v blízkosti základny daných větví. Na odolnější větve použijte pilu.
Prořezávání stromů podporuje jejich zdravý, rovnoměrný a vizuálně přitažlivý růst. Chytré řezy také mohou přispět k posílení, otužilosti a odolnosti vůči určitým chorobám.[11]
Při prořezávání se pokuste upravit zejména hustě zarostlé oblasti a eliminovat tak místa, kde se větve třou jedna o druhou. Odříznout byste měli také veškeré zbloudilé větve, které začnou významně přerůstat ostatní, a to do výšky i do stran. Podpoříte tím rovnoměrný růst.

 

Kdy má mandloň první plody?

Na první plody si počkáte 5 let. Mandloně si s plody dávají poměrně načas. Tato doba očekávání typicky trvá okolo pěti let. V závislosti na konkrétním druhu a variantě mandloně se ovšem čekání na první plody a rozvinutí plné plodící kapacity může vyšplhat až na 12 let. Buďte trpěliví — dospělý zdravý strom může během jediné sklizně vyprodukovat i 20 kilogramů ořechů!
Jakmile ale vaše mandloň začne plodit, bude tak činit každý rok po následujících 50 let a zajistí vám tak spoustu výborných mandlí.

 

Opylování - včely nebo ručně

Ujistěte se, že je váš strom opylovaný. Je důležité uvědomovat si, že mandloně nezačnou plodit jen tak samy od sebe ze své "přirozenosti". Plody mandloní (a tím pádem i mandle samotné) jsou obvykle produkovány jako odezva na opylování, tedy metodu sexuální reprodukce. To znamená, že pokud nemáte samosprašnou variantu mandloně, budete potřebovat své stromy křížově opylovat pylem z jiného stromu, abyste mandle vůbec získaly.
Nejjednodušší cestou, jak toho dosáhnout, je zasadit více stromů. Jestliže máte dva až tři stromy zasazené blízko od sebe, opylovači jako např. včely už se postarají o přenos pylu z jednoho stromu na druhý. Je to jejich přirozené chování.
Své stromy můžete také opylovat ručně tím, že vezmete rozkvětlou větev jednoho stromu a budete s ní třít po květech druhého stromu. Smícháte tím pyl z obou stromů. Tato metoda je ovšem poměrně zdlouhavá a nemá zaručené výsledky tak, jako přirozené opylování.

 

Roubování

Alternativou může být naroubování produktivní větve na neplodící strom. Pokud váš strom z jakéhokoli důvodu neplodí, nezoufejte! Stále existuje naděje. Pomocí procesu zvaného "roubování" je možné fyzicky vložit plodící část jednoho stromu do úplně jiného stromu. Jakmile si roub "sedne", naroubovaná část bude stále schopná plodit ořechy, a to dokonce i když toho zbytek stromu schopný nebude. Tímto způsobem se pěstuje spousta různého ovoce, jako třeba pomeranče.
Pro roubování produktivních větví existuje několik metod. Nejsnadnější z nich je metoda "T-budding", která zahrnuje vytvoření dlouhého, úzkého zářezu na hostitelském stromě a zasunutí nové větve do právě vzniklé rýhy. Po tomto úkonu se nová větev přichytí na místě pomocí provázku nebo gumičky, dokud ji nový strom plně nepřijme.
Roubování se v naprosté většině provádí na jaře, kdy je kůra a její podloží vlhké a zelené.

 

Jak sbírat mandle z mandloně

Sklízejte dozrálé mandle. Mandle se obvykle sklízejí od července do října, jakmile vnější obal plodů uschne a popraská. Zatřeste stromem a sesbírejte popadané mandle. Dávejte přitom pozor a vyhoďte všechny shnilé kusy, které vám přijdou pod ruku. Plody mohou někdy popadat, aniž byste museli stromem třást. Pokud takové ořechy nejsou dosud nahnilé, můžete je konzumovat.
Po sklizni je vhodné plody na 1-2 týdny zamrazit a zabít tím veškeré škůdce.

 

PROBLÉMY

Přílišná zálivka

Předejděte přílišnému zalévání a zabraňte tak uhnívání kořenů. Jedna z potíží, se kterými se může potýkat téměř jakýkoli strom (včetně mandloně) je hniloba kořenů. Tento škodlivý stav je způsoben hlavně houbami, které začnou růst v kořenovém systému, pokud jsou kořeny po dlouhou dobu vystaveny kontaktu s vodou. Choroby kořenového systému bývají jen těžko léčitelné, a proto je nejlepší věnovat se správné prevenci. Nikdy své stromy nezalévejte moc — jakékoli množství vody, které zapříčiní stojaté louže v okolí základny stromu může mandloni velmi uškodit.

 

Zadržování vody v zemině a přemokření zeminy

Pro zabránění zadržování vody můžete podstoupit různé úpravy zeminy, po kterých bude vodu lépe odvádět. Můžete to provést například vmícháním dostatečného množství humusu nebo jiného organického materiálu. Propustnost se výrazně zvýší. Obzvláště špatnou propustnost mají povrchové, těžké a písčité půdy.

 

Hniloba kořenů

Pokud zpozorujete důkazy hniloby kořenů vašich stromů (obvykle to znamená symptomy podobné vysušení, včetně žloutnutí, ovadání a odumírání listů), vykopejte rostlinu a odřežte všechny tmavé, slizké trsy. Jestliže problémy přetrvají, vyhoďte celou rostlinu - zabráníte tím šíření houbové infekce po celé zahradě.

 

Jak škodí plevel mandloním?

Neustále kontrolujte plevel. Starší, dobře usazené mandloně nemají s plevelem prakticky žádný problém, ale pro mladé sazenice může plevel znamenat vážné potíže. Plevel s mladými sazenicemi nekompromisně bojuje o stejné živiny, vodu i sluneční svit. Pokud ho budete přehlížet, může vaši rostlinu zadusit ještě předtím, než vůbec dostane šanci povyrůst.
Nejlepším možným řešením, obzvláště v prvních měsících po vysazení, je pravidelné a časté vytrhávání plevele. Snažte se udržovat okolí stromu (alespoň 2 metry) čisté. Plevel můžete vytrhávat manuálními metodami (holýma rukama nebo zahradním nářadím) nebo herbicidem, který plevel zabije.

 

Mandle posbírejte opravdu všechny!

Odstraňujte ze stromu veškeré zbylé ořechy, zabráníte tím napadení zavíječem rodu Amyelois transitella. Přes zimu tento hmyz přežívá v jakýchci kuklách (mumiích) — jedná se o mandle, které na stromě zbyly po předchozí sklizni do pozdního podzimu a zimy. Jakmile začne přicházet jaro, housenky začnou být aktivní, což vyústí v zničení úrody mandlí. Jednoduchým způsobem, jak se tomuto problému vyvarovat, je úplné odstranění všech "mumií". Zavíječ se přes zimu neobjeví, když nebude mít kde přebývat. Do zdravých plodů aktuální sezóny totiž neumí proniknout.
Po odtrhání všech "mumií" důkladně posekejte trávník v okolí stromů a všechny je zničte. Zavíječ by se totiž mohl usadit i v mandlích spadaných na zemi!

 

Sprej s Bacillus thuringiensis na můry Anarsia lineatella

Použijte sprej s obsahem Bacillus thuringiensis proti můrám rodu Anarsia lineatella. Těmto můrám se v angličtině říká "navrtávači broskvoňových větví" a svému jménu skutečně dostávají. Jedná se o malý hmyz podobný larvám, který se navrtává do stromů plodících peckovice, jako jsou broskvoně nebo mandloně. Svým krmením můžou značně poničit úrodu mandlí, takže pokud tento otravný hmyz spatříte (nebo zpozorujete ožvýkané listy, které jsou neklamnou známkou přítomnosti můry), použijte okamžitě pesticid a chraňte svou úrodu. Bacillus thuringiensis je bakteriální insekticid, který je právě na hmyz rodu Anarsia ideální. Načasujte postřik tímto insekticidem na jaro, ještě před započetím líhnutí. Hmyz tak nedostane žádnou šanci poničit vaše stromy.
Ke dvěma výše uvedeným příkladům je třeba dodat, že existuje obrovská spousta dalších potencionálně nebezpečných škůdců, které váš strom mohou napadnout. Uvádět zde seznam všech takových je takřka nemožné. Pro dodatečné informace použijte internetový vyhledávač a zadejte heslo "mandloň škůdci" nebo kontaktujte místní zahradnictví či katedru botaniky na regionální univerzitě.

 

Jak daleko sázet mandloně od sebe?

Pokud sázíte více než jeden strom, nechávejte mezi jednotlivými sazenicemi rozestupy zhruba 6-9 metrů.
Semena dejte klíčit na podzim, aby mohla časně na jaře vyhnat první výhony.

 

Přelití stromu

Nezalévejte své mandloně příliš. Mandloně mívají tendenci k hnilobám a plísním.