Tento málo známý ovocný strom lze pěstovat v našich podmínkách a kvalita jeho plodů je zcela srovnatelná s nejkvalitnějším tropickým ovocem. Asimina je velmi přizpůsobivý strom, nejlépe se mu daří na vlhčích, na humus a živiny bohatých půdách. V době vegetačního klidu snese mráz -22 °C. Rašení je pozdní, proto uniká i pozdním jarním mrazíkům. Dřevina není náročná na řez. Roubované kultivary samy tvoří pravidelnou korunu s plodným dřevem.


Účinky rostliny:

Doporučujeme pouze střídmý výchovný řez, který můžeme provést na jaře. Kvete krásnými velkými purpurovými květy. Plody jsou světle zelené, kulovité až oválné, často protáhlé až fazolovité, váhy 50-400 g – dužnina plodu má krémovitou konzistenci a po odstranění velkých nejedlých semen ji vyjídáme lžičkou. Chutí připomíná směs banánu, ananasu a manga.

Obsahuje velké množství vitamínů, vlákniny, železa a vápníku. Plody sklízíme od konce září do října. Ovoce je možné zpracovávat i v kuchyni podobně jako banány. Doposud nebyly pozorovány žádné choroby ani škůdci.

Důležité upozornění: Při výsadbě nesmí být v žádném případě narušen kořenový bal a obnažen kůlový kořen. Jinak není vyloučené uhynutí rostliny! Po vybalení rostlinu umístíme venku do polostínu.

Pokud není rostlina narašená (jaro nebo podzim) můžeme začít s výsadbou. Pokud máme rostlinu olistěnou, musíme počkat s výsadbou až rostlina shodí listy (podzim).