Citrusy jsou stálezelené subtropické až tropické dřeviny rodu citrus, do kterého řadíme pomerančovník, citroník, mandarinku, grapefruit, cedrát, laim, bigarádie, limet, šedok, bergamot a jiné. Většina rodu citrus jsou keře nebo malé, až středně veliké stromy. Jsou zajímavé tím, že se nechají pěstovat i v nádobách nebo větších květináčích, kde kvetou i plodí. Plody normálně vyzrávají a svojí kvalitou se neliší od dovážených.


Účinky rostliny:

Květy jsou bílé, nebo vně růžové, mající 5 korunních lístků. Intenzivně a příjemně voní, bohatě medují. Citrusy jsou jednodomé a vytvářejí obojaké květy a většina je samosprašná. Jen u málo druhů a odrůd je nutné opylení cizím pylem. Květy se tvoří hlavně na jednoletém dřevě. Pokud Vám rostlina kvete v bytě je potřeba květy opylovat. Jsou druhy, které kvetou jen jednou ročně (pomerančovník, grapefruit), jiné kvetou vícekrát (Meyerův) nebo s krátkými přestávkami (citroníky). Rostliny, které
jsou množeny řízkováním nebo roubováním, začínají kvést a plodit již ve druhém roce. Od kvetení až do uzrání plodů je u nejranější - mandarinka Unschiu 5 - 6 měsíců, rané pomeranče dozrávají za 6 - 7 měsíců, citrony za 7 - 8 měsíců, pozdní odrůdy až za 11- 14 měsíců. U některých citrusů jsou na rostlině současně plody dozrávající, malé zelené, květy nebo poupata.

Na výživu plodů potřebuje rostlina na jeden plod 20 - 30 listů. Aby citrusy dobře rostly a bohatě plodily, potřebují určité podmínky. K nejdůležitějším patří dostatek tepla, světla, vláhy a odpovídající půda. Optimální teplota pro růst většiny citrusů je 22 - 24 °C. Aktivní růst začíná již kolem 12 °C. Pokud teplota klesne pod 10°C přecházejí citrusy do stavu vynuceného klidu, který snášejí i několik měsíců bez poškození. V tomto stavu se snižuje nárok na vodu i živiny. Takto rostlina mnohem snadněji přečká nepříznivé podmínky období zimování. Pro rostliny roubované na trifoliátě je tento způsob zimování nutností, jinak dochází k opadu listů a rostlina může i zahynout. Všechny pěstované citrusy jsou rostlinami světlomilnými.

Pomerančovník, mandarinka a grapefruit snášejí dobře přímé sluneční světlo. Citroníku lépe vyhovuje světlo rozptýlené (lehké zastínění rákosem).

Při přenesení citrusů v letních měsících z bytu ven, je nutné vždy přistínění rákosem, nebo je umístit pod řídké koruny stromů. Citrusy jsou rostlinami vláhomilnými. Zálivku provádíme podle potřeby vždy odstátou a měkkou vodou. Nevhodná je voda obsahující chlór. Celý kořenový bal musí být dobře provlhčený. Nesnáší však dlouhodobé přemokření. V zimě u rostlin, které přezimují v chladu, je nutné omezit zálivku na minimum. Rostlinám nejlépe vyhovuje speciální zemina na citrusy, kterou lze již i zakoupit. Můžeme ji též nahradit směsí zahradnického substrátu, těžké jílovité zeminy a písku v poměru 2:1:1.

U rostlin v květináčích tvoří zemina spíše fyzikální prostředí pro aktivitu kořenů, než-li zdroj živin. Tudíž je nutno provádět přihnojování kombinovaným hnojivem na citrusy. Přihnojujeme v letních měsících každý týden. Špatně živené citrusy zanechávají na listech typickou kresbu. Citrusy jsou stromy či keře, a proto je zapotřebí jim dát pro růst
dostatečně veliké květináče. Pro jednoleté rostliny ø květináče 10 - 12 cm, dvouleté rostliny 14 - 16 cm, tříleté 20 - 24 cm, čtyřleté kolem 30 cm a starší větší nádoby.

Přesazujeme až kořeny půdu v nádobě prokoření, a to nejlépe v březnu. Na dno dáme dobrou drenážní vrstvu. Pokud koupíte rostlinu s poupaty nebo květy je nutné ji cca 3 týdny rosit, aby poupata neopadala.

Rostliny lze tvarovat řezem. Zakracování mladších výhonů můžeme provádět kdykoliv. Pokud chceme provést hlubší řez do starého dřeva ideální doba na řez je v únoru.