Klanopraška je známa též pod názvem schizandra, klanopraška a strom pěti chutí. Rostlina je vysoce odolná vůči mrazu snese -30°C. Při výsadbě dejte pod rostlinu kvalitní kompost nebo zahradnický substrát. Je to liána takže nezapomeňte na oporu, po které poroste. Rostliny vyžadují dostatečnou zálivku. Je to rostlina světlomilná, ale je nutné zastínit kořeny, aby nedošlo k jejich přehřátí. Schizandra je dřevitá liána, má nevýrazné bílé květy a hroznovitá souplodí, která jsou tvořena až 40 bobulemi jasně červené barvy.


Účinky rostliny:

Používají se plody, listy a výhony. Bobule se mohou zpracovat do marmelád, nápojů, sušit, uchovat mražené nebo v cukru. Rostlina je jednodomá, ale v některých letech vytváří pouze samčí nebo pouze samičí květy, proto je lepší vysazovat více rostlin.

 

Další detaily o pěstování

Nároky na pěstování vyplývají z podmínek původních prostředí, ve kterém roste. Vyžaduje živinami zásobené, lehčí a propustné půdy s dostatkem dusíku a draslíku. Nevyhovují jí sice půdy těžké a zamokřené, ale odolnost vůči suchu, zvláště u mladých rostlin, je nízká. Proto je třeba v průběhu vegetace zajistit potřebnou vláhu. Kdobré plodnosti je třeba dostatek světla, i když povrch půdy by měl být zastíněn, aby nedocházelo k přehřátí kořenů. Rostlina roste lépe za vyšší vlhkosti vzduchu. I když je odolná vůči mrazu (snáší teploty až do -35 "C bez poškození), přesto je vhodné rostliny v prvních letech na zimu zakrývat, např. slámou. Vzhledem k liánovitému růstu vyžaduje vhodnou oporu, na které dává vyšší výnosy než rostliny pěstované bez opory. Výsledky pokusů provedených v tomto směru tuto skutečnost jednoznačně potvrzují. U rostlin s oporami byla průměrná hmotnost sou plodí 9,8 g, bez opor pouze 3,5 g.
Rostliny začínají rašit poměrně brzy na jaře a je zde nebezpečí poškození jarními mrazíky. V našich klimatických podmínkách kvete od poloviny května, a to tak, že se nejdříve otevírají květy samčí a za 2-3 dny květy samičí. Období kvetení přitom trvá 8-14 dnů. Pro schizandru je typická střídavá plodnost, vždy po 2-3 letech. Délka vegetační doby je 180-186 dní, suma aktivních teplot se pohybuje kolem 2 000 °C,
Souplodí dozrávají v průběhu září a mohou zůstat na rostlině až do plného opadu listů. První sklizeň je u vegetativně množených jedinců již čtvrtým rokem, avšak v plné plodnosti jsou rostliny zhruba po patnácti letech. V době sklizně nesmějí být jednotlivé bobule přezrálé.
Bobule se zpracovávají buď v čerstvém stavu, a to odděleně dužnina na šťávy a džemy a semena, např. na extrakty, případně se celé suší při teplotě do 40 °C ve stínu. Potom je lze skladovat po delší období a využívat k přípravě čajů, lihových extraktů i dalších potravinářských produktů. Obdobným způsobem se suší i listy a části stonku.