Houbové koření: Rostlina se pěstuje v zahradnickém substrátu nebo v substrátu na bylinky. Tato bylinka není mrazuvzdorná, proto ji můžeme vynést ven pouze na konci jara, nechat ji venku přes léto a na podzim ji opět přenést do bytu a pěstovat na světlém místě s omezenou zálivkou.


Účinky rostliny:

Další detaily o pěstování houbového koření

Rostlina vytváří keříky vysoké 60 – 80 cm, hustě olistěné oválnými, tmavě zelenými, křehkými a štavnatými listy. Na jaře vykvétá modro – fialovými květy. Houbová rostlina prospívá ve výživné, na humus bohaté zemině, která je propustná, vlhčí, ale nikoliv přemokřená. Rostlina je poměrně tolerantní k intenzitě osvětlení. Na plném slunci je rostlina křehká, krátká, listy jsou světlejší a tuhé.
Umístíme-li houbové koření na stanoviště, kde je chráněna před prudkým poledním sluncem, je vzrůstnější a listy jsou křehké, tmavě zelené.
Nejvýhodnější je pěstovat ji jako přenosnou rostlinu v květináči, tedy od jara do podzimu na zahradě, lodžii apod.

Rungia je při správném pěstování vzrůstná rostlina, která během vegetace velmi dobře snáší průběžnou sklizeň mladých výhonků, rychle obrůstá a poskytuje nám tak stále čerstvé lístky pro použití v kuchyni.

Přezimování

Na podzim umístíme Rungii do bytu na světlé místo, kde může přezimovat při pokojové teplotě. Za těchto podmínek dále roste, takže lze sklízet čerstvé aromatické listy i během zimního období. Další možností je umístit rostlinu do prostoru s teplotou 8 – 10°C (garáž, dílna, letní zahrada), kdy zastavuje růst a přezimuje při omezené zálivce.