Mučenky jsou tropické liány, které u nás můžeme pěstovat v bytech, nebo v zimních zahradách. Mučenkám nejlépe vyhovuje těžká, jílovitá zemina ze zahrádky. V kupovaných substrátech mučenky dobře rostou, ale málo nakvétají. Přesazujte je každoročně do květináče vždy o 2-5 cm většího. Od jara do podzimu je nutno přihnojovat každých 14 dní kombinovaným hnojivem na muškáty.


Účinky rostliny:

Při nedostatku živin rostliny žloutnou a shazují listy. Mučenky jsou náročné na světlo, proto je dobré je v bytě umístit na světlé místo poblíž okna. Jsou to liánovité rostliny, proto musíme počítat s oporou, nebo je necháme volně pnout v bytě, nebo viset dolů ze skříněk.

Mučenka pletní – Passiflora incarnata

Pěstuje se zejména pro její léčivou sílu. Z rostliny se používají listy, které mají léčivé účinky. Používají se v čerstvém stavu na kožní nemoci. Nejúčinněji působí na kožní plíseň. Čerstvé listy se rozmačkají a přiloží na postižené místo, kde necháme pár hodin působit. Léčbu opakujeme alespoň jeden týden, kdy bude výsledek již patrný.
JAKÉ ÚČINKY MÁ MUČENKA PLETNÍ NA NAŠI PSYCHIKU A ZDRAVÍ SE DOČTETE ZDE.

Mučenka jedlá - Maracuja - Passiflora edulis

Pěstuje se zejména pro velmi kvalitní plody, které poskytují lahodnou šťávu. Slupka plodů je tuhá kožovitá, vnitřek je vyplněn žluto-oranžovo rosolovitou hmotou. Plody v plné zralosti samy opadávají. Zralé čerstvé plody se mohou konzumovat s cukrem, nebo se zpracovávají na šťávu, která obsahuje vit. C.

Mučenka obří – Passiflora Alata

Pochází z tropické Ameriky, používá se i jako stínící rostlina. Její květy jsou nádherné, pestrobarevné až 15 cm v průměru velké, příjemně voní. Plody jsou vejčité až 0,5 kg těžké.

Mučenka Corulea – Passiflora Coerulea

Ozdobná velkým množstvím příjemně vonných modrobílých květů , které mají v průměru 8-10 cm. Listy jsou tmavozelené, pětidílné, hluboce vykrajované. Na podzim můžete rostlinu hluboce seříznout, a omezit zálivku. Na jaře po přesazení obráží.

Mučenka Violacea – Passiflora Violacea

Patří k nejkrásnějším mučenkám, vykvete množstvím růžovofi alových překrásných květů. Lze pěstovat i v závěsných květináčích. Dobře snáší slunné místo, v létě například i venku.

Mučenka citrina – Passiflora citrina

Jediná žlutě kvetoucí mučenka. Je to druh, který roste pomaleji než ostatní, proto je velice vhodné její výhony stáčet do kruhu.