Oskeruše je původní divoké moravské ovoce, odpradávna sbírané a pěstované. Vlastně se jedná o druh jeřábu s většími plody, tvarem připomínající malou hruštičku nebo jablíčko, velké 3-5 cm. Plody jsou velmi ceněné i jako lék (žaludeční potíže, průjmy), obsahuje mnoho vitamínů (B2, A, C), minerálů a dalších prospěšných látek. Plody se sbírají začátkem až v polovině září.


Účinky rostliny:

Ve vyšších polohách až v říjnu, pro využití se musí plody po opadnutí několik dní odležet (musí tzv. zhniličkovatět) a pak se můžou použít na jídlo i zpracování. Oskeruše je teplomilná, ale dosti odolná proti namrzání. Pěstuje se i v drsnějších polohách a nadmořských výškách do 500 m, při dobrých podmínkách ojediněle i do 700 m.

Dobré plodnosti však svědčí hlavně nižší a střední polohy.

Je vhodná do větších zahrad, álejí, smíšených sadů, parků, remízků i do světlých smíšených lesů (teplé doubravy apod.) Na pěstování je nenáročná.

Vysazuje se do humózní, mírně zásadité až zásadité zeminy.

Ideální pH půdy je 7 - 8. Jedná se o dlouhověký strom, který začíná plodit v 10-15 letech a dožívá se běžně 200 let, existují u nás stromy staré i 400 let, které plodí a mají dokonce klíčivá semena.