Citronovec trojlistý pochází z Japonska. Patří do čeledi velikého rodu citrus. Tvoří nízký keř nebo malý stromek. Větve jsou silně trnité s opadavými listy, které jsou trojčetné, řapíky křídlaté. Květy jsou středně veliké, bílé a mají obyčejně pět korunních lístků, které se po odkvětu ohýbají nazad. Plody jsou žluté jako běžné citrony, jsou menší, mají velký počet jader, kašovitá šťáva obsahuje vitamín C, jsou nahořklé chuti, a nedají se konzumovat.


Účinky rostliny:

Trifoliáta je nedocenitelnou podnoží pro všechny druhy citrusů, neboť velmi dobře srůstá se všemi citrusy. Je to vysoce chladu odolná podnož, snášející pokles teploty až na – 20°C. Tento mrazuvzdorný citroník lze vidět i v našich parcích a některých soukromých zahradách.

Citroníky, pomerančovníky, mandarinky roubované na podnož trifoliáty je nutné přezimovat v chladných místnostech, kde velmi dobře přezimují. V teplých
místnostech přes + 10°C shazují listy. Trifoliáta potřebuje zimní klid. Mandarinka naroubovaná na trifoliátě ve vegetačním klidu, kdy nemá plody a dřevo je vyzrálé, snáší krátkodobý pokles teploty až na – 8°C, citroník na –5°C. Trifoliáta se pěstuje jako citroníky.

Nesnáší v půdě vápno. V sadovnictví zůstává trifoliáta nedoceněným druhem, který v teplejších polohách našeho státu snáší všechny výkyvy počasí. Celkový vzhled keře trifoliáty je velice dekorativní, z jara svými květy, které se rozvíjejí dříve než-li listy a na podzim atraktivními plody ve tvaru i barvě malých citronů. Tyto plody na rostlině vydrží ještě po opadu listů až do konce listopadu i déle. Do zahrad a parků se vysazují sazenice 4-5 let staré. Pro roubování se používají podnože ve stáří 2-3 let.