jak pestovat rozmarynu postup substrat zalivka svetlo prezimovani zazimovaniRozmarýna lékařská (latinsky rosmarinus officinalis) je až 1 m vysoký keřík se sivozelenými téměř jehlicovitými listy, zespodu bělavými. Od března rozkvétají bledě modrofialové pyskaté květy. Chuť rostliny je trpce hořká, velmi aromatická. Sbíráme nadzemní část, která se suší, dělá se tinktura nebo víno. Na jihu (Itálie apod.) se běžně pěstuje venku na zahradě, u nás by promrzl a zahynul.


Účinky rostliny:

Využití v kuchyni: K jižním pokrmům, pečením, světlému masu, nudlím, rajčatům, zelenině. Používá se na grilované maso.

Účinky na zdraví: Jaké účinky na zdaví má rozmarýna je napsáno zde.

Co z ní vyrábíme? Rozmarýnová tinktura, rozmarýnové víno. Můžeme si také udělat rozmarýnovou koupel.

Pěstování:

  1. Rozmarýnu můžete vypěstovat ze semene, ale roste velmi pomalu. Na první sklizeň musíte čekat nejméně 3 roky. Postup je následující:

    Sáček semen rozmarýnu s 50 semeny vyjde do 30 korun v kterémkoli zahradnictví nebo osvědčeném internetovém obchodě pro pěstitele. Investice za pár korun, a takový užitek! Vyséváme do přenosných nádob, se kterými máme dobré zkušenosti (je to jedno jaká). Vhodný je i rašelinový sadbovač, sám se v půdě rozpadne (4 kusy s 8 žlábky 6×6 cm vyjdou asi na 100 Kč).

    Semena této úžasné bylinky zasejeme nejlépe časně na jaře, v únoru a březnu, kdy sluníčko sílí a den se prodlužuje. Rozmarýn je aromatický keř pocházející z nehostinných oblastí Střemomoří. Původ bylinky jasně naznačuje, jak by měl vypadat i substrát k pěstování rozmarýnu: neměl by být těžký, přespříliš výživný a přemokřený.

    Klíčivost semen rozmarýnu závisí na jakosti, stáří (nejkvalitnější jsou čerstvá semena) a způsobu skladování. Obecně vzato mají nízkou klíčivost. Může pomoct ale jeden trik: semena umístíme do mělké misky a zalijeme vodou. Namočená je necháme několik hodin. Semena rozmarýnu absorbují vodu, a tím můžeme klíčivost osiva zlepšit.

    Sadbovač naplníme substrátem (aby nebyl příliš těžký, vylepšíme jej pískem) a do každého žlábku či kelímku sejeme několik semen – zvýšíme šanci, že nám v každém vyroste sazenička. Zasypeme asi 0,5cm vrstvou substrátu, pokropíme rozprašovačem a zakryjeme plastovým obalem, abychom vytvořili mikroklima. Ideální teplota pro klíčení semen je okolo 25 °C až 30 °C.

  2. Lepší je rozmnožování řízkováním, kdy výhonek asi 10-15 cm dlouhý ustříhnete v jeho dřevnaté části čistými nůžkami a dáte do vody. Zakoření za několik dnů (cca. 8-10 dní) a zakořeněný řízek pak dáte do kvalitního předem připraveného substrátu.

 

Substrát: 1/2 zahradní půdy, 1/4 kompostu, 1/4 písku nebo jemného štěrku, maličko vápna. Nesnese uléhavou půdu. Na substrátu si dejte záležet. Je to víceletá rostlina a hned tak jej nebudete měnit.

Umístění: Do kbelíku na balkon a terasu. Venku do květináče zapuštěného do země, abyste mohli v zimě přenést rostliny domů.

Světlo: Velmi světlé a slunečné místo.

Teplo: Čím teplejší je prostředí, tím lepší bude aroma. Vyhovuje jí přímé slunce za oknem a od jara do podzimu i venku. Velmi důležitá je ale zálivka, protože ač se to nezdá, má rozmarýna velkou odpařovací plochu. Mohla by snadno uschnout!!!!

Zálivka: Udržovat mírně vlhkou půdu. Pokud lístky začínají černat, je přelitá (stává se hlavně v zimě). V létě když je venku zálivku přidáme a ve velmi suchém létě večer i můžeme pokropit roprašovačem (ne v poledne, rostlina by se mohla spálit).

Hnojení: Není nutné, ale pokud ji pohnojíte např. kopřivovo jíchou, bude více obrážet (osobní zkušenost dr. Mlčocha).

Jak sklízet nať: Čerstvé výhonky se sklízejí průběžně. Nesmějí se otrhat příliš - rostlina potom neochotně obráží. Konce výhonků odstříhávejte tak, aby rostlina získala pěkný tvar. V zimě se sklízí méně, rostlina vyžene nové výhonky teprve v únoru.

Rozmnožování: Z mladých rostlin můžete už v druhém roce růstu získat řízky. Rostliny starší 5 let produkují již jen málo kuchyňsky použitelných výhonů. Postarejte se včas o náhradu.

Přezimování, zazimování: Rozmarýna snese mráz do -5 °C, při nižších teplotách ji vezměte do domu. Přezimuje v domě; když nemrzne, postavte ji ven, nejlépe na přímé slunce. Zlepšuje to vůni i chuť. Existuje i mrazuvzdorná rozmarýna s označením Blue Winter.

Konzervování: Není nutné, protože můžete sklízet i v zimě.

Nemoci: Největší problém s rostoucím rozmarýnem v interiéru je jeho náchylnost onemocnět padlím. Padlí je bílá, práškovitá houba, která se může vyvinout v případě, že vzduch v místnosti je vlhký a není zajištěn jeho dostatečný pohyb. Padlí rozmarýn nezabije, ale rostlinku citelně oslabí. Plísním a hnilobám zabráníme také dobrou drenáží.

MÉ TIPY:

  • Vadí-li vám při jídle jehlicovité listy, můžete rozmarýnu umlít v mlýnku na koření nebo vařit celou větvičku spolu s pokrmem a před podáváním ji vyjmout. Rozmarýna se velmi často používá i do kořenících směsí (provensálské koření ad.).
  • Žádnou rozmarýnovou koupel večer! Ruší spánek.