Jak pěstovat majoránku ze semínka postup návod světlo zálivka přezimování zazimováníMajoránka zahradní (lantinsky Majorana hortensis) je rostlina, která má na načervenalých čtyřhranných lodyhách jemně ochmýřené, vejčité listy. Od června vykvétají na koncích výhonku bílé nebo světle fialové květy mezi zelenými listeny. Při dobré péči vytvoří majoránka bujný trs a bude vysoká až 50 cm - potřebuje tedy dostatek místa! Nať chutná silně kořeněná.


Účinky rostliny:

TIP: Semínka majoránky v našich podmínkách nedozrávají, proto doporučuji koupit semínka v obchodě s osivem a nepoužívat vlastní semínka z minulého roku. Je totiž vysoká pravděpodobnost, že nevyklíčí. Odolnější je francouzská majoránka - vizte níže.


Použití: Listy nebo nať k masovým pokrmům, polévkám, bramborám (pečeným bramborám a do bramboráku). Při vaření se přidává 10 minut předtím, než je jídlo hotové. Nepoužívá se společně s jinými kořeními.

Pěstování: U nás je jednoletá. Po předchozím několikahodinovém namočení následně semena překryjeme jemnou vrstvičkou zeminy či substrátu (asi 0,5 cm). Klíčí na světle. 
Vedle běžnější majoránky zahradní existuje i tzv. francouzská majoránka, Majorana onites, je mnohem robustnější. Zahradní majoránka je citlivější, roste však rychleji. Na balkon a na terasu se hodí obě. Na zahradě a v drsnějších klimatických podmínkách dejte přednost francouzské majoránce.
Pěstování ze semen se vyplatí jen tehdy, když jí potřebujete velké množství. Někdy je jednodušší koupit si 1-2 mladé rostlinky.

Substrát: 1/2 humusové půdy, 1/2 písku, maličko vápna.

Sázení: Semena majoránky sejeme koncem dubna do truhlíku v pařeništi, přesazujeme zhruba v květnu do trojsponu s mezerami 15 cm. Dodržujeme vzdálenosti, majoránka se košatí do šířky. Majoránku sázíme po 4 rostlinkách do jednoho trsu.

Umístění: Do truhlíků nebo větších květináčů na balkon a terasu. V truhlíkách na květiny na jižní okno. na skalku.

Světlo: Světlé a slunečné místo.

Teplo: Je velmi citlivá na chlad. Ven se vysazuje až koncem května a když přijdou podzimní mrazíky, musíte ji vzít domů do pokoje.

Zálivka: Mladé rostliny nesmějí vyschnout. Dobře vzrostlé rostliny snášejí i přísušek.

Hnojení: 1x/4 týdny biologickým hnojivem (doporučuji kopřivovou jíchu).

Sklizeň: Mladé konce výhonkú. Zelené listeny v květech se také používají. Nejintenzívnější aroma má majoránka brzy ráno nebo pozdě odpoledne. Sbíráme před rozkvětem.

Rozmnožování: Semeny, které však u nás nedozrají.

Zima: Na podzim můžete 1 nebo 2 silné rostliny umístit na světlé okno a dále sklízet, výhony ale už neobrůstají.

Konzervování: Suší se nebo se nakládá clo oleje.