Jak pěstovat šalvěj ze semínka rozmnožování šalvěje postup substrát zálivka světlo hnojení přezimování zazimováníŠalvěj lékařská (Salvia officinalis) je asi 30-50 cm vysoký zdřevnatělý keřík. Má stříbřitě chlupaté sivé vejčité neopadavé listy. Kvete v červenci a srpnu modrými nebo fialovými květy. Chuť je silně kořenná, hořká. Listy se přidávají s mírou k masu, šunce, středomořským jídlům, k rybám. Málokdo ví, že listy osmahlé na másle velmi dobře chutnají s nudlemi. Velmi se hodí jako čaj ke kloktání u zánětů v krku. Vynikající vliv má na celou dutiny ústní - hlavně dásně.


Účinky rostliny:

Účinky na zdraví: jaké účinky na zdraví má šalvěj lékařská se dozvíte zde.

Pěstování: Víceletá. Klíčí ve tmě. Pěstuje se ze semen. Semínka dáváme tři až čtyři centimetry hluboko do substrátu, čtyři týdny klíčilí při pokojové teplotě.
Od dubna se vysazuje na okenní parapet, od května ven. Když jsou semenáčky 10 až 15 cm vysoké, vysadí se ve skupinách po 3 až 4 do většího květináče nebo ven na předem vyhlédnuté místo.

Substrát: 1/2 zahradní půdy, 1/4 kompostu, 1/4 písku. trochu vápna.

Umístění: Do květináčii a truhlíku na balkon a terasu. Do truhlíků na květiny před jižní balkon. Venku na hodně slunečné místo. V létě vždy venku, aroma se nejlépe rozvine na slunci.

Světlo: Velmi světlé místo. Také v zimě přímo na okno.

Teplo: Čím teplejší je prostředí, tím lepší bude aroma.

Zálivka: Šalvěj udržujte spíše v suchu než v přílišné vlhkosti. Přemokření substrátu nebo hlíny nemá ráda.

Hnojení: Není nutné, ale 1x/měsíc je výhodou. Hnojíme přírodním hnojivem - kopřivová jícha.

Sklizeň: jako koření se nejlépe hodí malé listy mladých rostlin - jejich aroma není tak silné. Protože se jí spotřebuje jen málo, šalvěj velmi rychle přirústá. V srpnu ji můžete ostříhat a lístky usušit - obrazí zase před zimou.

Rozmnožování: Hřížením v červnu. Co je to hřížení je zde. Také je možné rozmnožovat formou odkopků vzrostlých rostlin.

Přezimování, zazimování: Má osobní zkušenost je, že bez problémů může přezimovat venku. Při teplotách pod -10 °C je lepší hlínu přikrýt listím. V květináči ji přeneste domu jen při dlouhodobých mrazech - dejte ji do chladné a světlé místnosti.

Konzervování: Sušením.

Má rada: Vyzkoušejte někdy aromatickou muškátovou šalvěj (Salvia sclarea). Používá se hlavně na pikantní sladká jídla. Některé kultivary okrasných šalvějí nebo šalvěj luční (Salvia pratensis) nejsou jako koření vhodné.


Může se hodit: