Jak pěstovat pískavici řecké seno návod zálivka hnojení zazimování přezimováníPískavice řecké seno (latinsky Trigonella foenum-graecum L.) - domovinou této rostliny je Amerika. V mnoha zemích se však pěstuje jako pícnina. Rostlina patři do čeledi vikvovitých (Viciaceae). Pískavice má jednoduchou, přímou, málo větvenou lodyhu se střídavými, trojčetnými, dlouze řapíkatými listy. Listy jsou na lodyze podepřeny téměř nezřetelnými palistky. Květy jsou typickě pro čeleď vikvovitých, jsou přisedlé a vyrůstají zpravidla po dvou v úžlabí listů. Jsou až 18 mm dlouhé, běložluté barvy. Kvetou od června do července. Plod je lusk, který obsahuje 10 - 20 velmi tvrdých, vrásčitých semen.


Účinky rostliny:

Jaké účinky na zdraví má pískavice řecké seno je uvedeno zde.

Pískavice patří mezi teplomilné rostliny a podle toho pro ni musíme vybrat polohu pro pěstování.

Půda: vyžaduje spíše lehčí, hlinitopísčitou půdu s neutrální až alkalickou, s dostatkem vápna a spodní vláhy. Nesnáší přímě hnojení chlévským hnojem. V nevyhovujících podmínkách semeno nedozrává. Na půdu působí regeneračně.

Semeno se vysévá v březnu až dubnu přímo na záhon do hloubky 3-4 cm, do řádků vzdálených 25 - 35 cm. Po výsevu se řádky zahrnou a převálcují. Semeno klíčí za 3-10 dnů.

Klíčivost je 75 - 80 % a semeno si ji ponechává po dobu 3-4 let.

Během vegetace porost udržujeme v čistotě. Nevýhodou pískavice je, že vykvétá  nevyrovnaně, a proto také lusky dozrávají nepravidelně.

Sběr: Sbírá se polodozrálé semeno tehdy, když asi 2/3 lusku dozrají (zežloutnou). Toto období obyčejně spadá do druhé poloviny července. Celá nať se pokosí, sváže se do snopků a za suchého počasí se nechá na pozemku dosušit a dozrát. Potom se semeno opatrně vymlátí a přečistl přes síto. Semeno se dosuší v tenkě vrstvě v průvanu. Semeno snadno žlukne a plesniví, takže usušení musí být pečlivé.
Správně sklizené a skladované semeno má žlutohnědou barvu a charakteristickou příjemnou vůni.

Semeno obsahuje slizy, bílkoviny, tuk, saponiny, silici, organickě sloučeniny fosforu, železa a další látky.