Jak pěstovat brutnák rozmnožování substrát zálivka světlo umístění hnojení přezimování zazimováníBrutnák lékařský (latinsky Borago officinalis, anglicky borage) je léčivá rostlina, která patří do čeledi brutnákovivých (Boraginaceae) a pochází z jižní Evropy. Je jednoletá a dorůstá výšky až 80 cm, v květináčích je menší. Listy jsou chlupaté. Květy, mají příjemně modrou barvu, podobají  se hvězdičkám. Plod je tvrdka. Rostlina obsahuje především sliz, dále tlíslovinu, saponin a mnoho minerálních látek. V lékařství se používá jako sedativum a dále se využívají jeho močopudné a protizánětlivé účinky. Příznivě ovlivňuje metabolismus (látkovou výměnu). Používá se také jako zelenina. Jeho chuť je jemně nakyslá, svěží. Chutná trochu po okurkách.


Účinky rostliny:

Účinky: JAKÉ ÚČINKY MÁ BRUTNÁK NA ZDRAVÍ SE DOZVÍTE ZDE.

Použití v kuchyni: Mladé listy se používají jako koření do salátú, vaječných pokrmů, sýrů, tvarohu a k nakládání okurek. Květy pak jako jedlá dekorace na saláty. Nevaří se, používá se pouze čerstvý.

Pěstování: Rostlina je jednoletá. Semeno je možné vysévat asi 0,5-1 cm hluboko do hlíny na podzim nebo na jaře v dubnu. Klíčí ve tmě za 1- 3 týdny. Je možno také pěstovat z předpěstovaných sazenic, které dobře zakořeňují.
Sazenice vysazujeme na záhon v dubnu. Během vegetace plejeme a okopáváme. Rostlina nemá ráda zaplevelení.
Sazenice se pro kůlovité kořeny těžko přesazují, proto je dáváme přímo na místo a venku dodržujeme odstup asi 40 cm mezi jednotlivými rostlinami. Vysejete-li brutnák příliš blízko k sobě, bude lehko napadnutelný padlím nebo mšicemi. Rostlina potřebuje kolem sebe místo.
Do květináče vysaďte jen 1 nebo 2 rostliny!

Substrát: 1/2 zahradní zeminy, 1/2 kompostu.

Umístění: Do velkých květináčů a hlubokých truhlíků na balkon a terasu jako spodní patro pod přenosné rostliny nebo přímo na květinový záhon. Potřebuje hodně místa.

Světlo: Světlé a slunečné místo.

Teplo: K optimálnímu růstu potřebuje teplo, klíčí však i za chladného počasí.

Zálivka: Za horkých dní 1x denně.

Hnojení: Do substrátu se přimíchá jako zásobní hnojivo kompost nebo organické hnojivo. Každé 4 týdny se hnojí kopřivovou jíchou.

Sklizeň: Sklízí se v době květu od června do září. Sběr zahajujeme teprve tehdy, až se vytvoří silné stonky. Příliš časná sklizeň rostlinu vyčerpává.
Nejlepší aroma mají horní mladé listy a listy, které vyrostly z paždí starších listů.
Je ale možné sklízet i celou rostlinu odříznutím u země.

Samozásobení semeny: Pokud si chceme sami zajišťovat semena, je třeba mít na paměti, že snadno vypadávají. Listy mllžeme používat i jako zeleninu a v tom případě je sklízíme již v únoru.

Rozmnožování: pomocí semen.

Přezimování, zazimování: Zasaďte v srpnu ještě jednou semena do 1 nebo 2 květináčů, ptom můžete mít rostliny na kuchyňském okně až do listopadu.

Uchování:

  • Zamrazit - má pak ale slabější chuť. Květy se mohou kandovat (prosladit cukrem).
  • Sušení - doporučuje se sbírat pouze květy a listy, protože lodyhy se velmi těžko suší a při dlouhém sušení droga hnědne. Sušíme pomalu v tenkých vrstvách při teplotě do 40 °C. Při manipulaci s drogou je třeba opatrnosti, protože droga je pichlavá a může způsobovat vyrážky. Sušená droga voní po okurkách. Sušení na slunci se (jako u většiny rostlin) nedoporučuje.