Jak pěstovat dobromysl oregano ze semínka rozmnožování substrát zálivka hnojení světlo umístěníDobromysl obecná (latinsky Origanum vulgare) - na pevných načervenalých až 70 cm vysokých stoncích vyrůstají malé, vstřícné, jemně chlupaté a šedozelené listy. Růžová květenství rozkvétají v červenci. Chuť je bylinně aromatická. Využívá se ke všem středomořským pokrmům, pizze, sýrům, masu, uzeninám, polévkám a jako čaj. Vaří se společně s pokrmem.


Účinky rostliny:

Tato vytrvalá rostlina z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae) roste na stráních a mezfch. Příjemně voní. Vyhledává slunná stanoviště. Pochází totiž ze subtropické Evropy a Asie. Tvoří keříčky 30 - 60 cm vysoké. Lodyha i listy jsou načervenalé. Široce vejčité listy jsou na okraji obrvené. Kvete v červenci až srpnu světle růžovými nebo bílými květy. Plod je tvrdka.

Účinky na zdraví: JAKÉ ÚČINKY NA ZDRAVÍ MÁ DOBROMYSL (OREGANO) JE UVEDENÉ ZDE.

Pěstování: Víceleté. Klíčí ve tmě. Může se předpěstovat ze semen na okenním parapetu.
Semeno vyséváme začátkem dubna, do řádků vzdálených 30 cm. Semeno je jemné, a proto ho při setí mísíme s pilinami nebo krupicí v poměru 1:10. Jen zaprášíme substrátem, větší vrstva hlíny by mohla znemožnit semenu vyrůst.
Od května se přesazuje do volné půdy.
Jednodušší je koupit si mladé rostliny, porostou rychleji.

Substrát: 1/2 zahradnického substrátu, 1/4 kompostu, 1/4 písku, trochu vápna.

Umístění: Do velkých květináčů, misek a truhlíků na balkon a terasu. v truhlíkách na květiny na jižní okno, venku na skalku. Oregano potřebuje hodně místa - velké dřevěné
truhlíky nebo misky na rostliny se tedy hodí lépe než květináče. V zahradě potřebuje prostor, na kterém se bude moci rozrůst do šířky.
Obecně vyžaduje slunečné a teplé stanoviště. Dává přednost jižním svahům. Vyhovuje jí spíše sušší, písčitohlinitá, s dostatkem vápna. Nedostatek vláhy však nesnáší, rovněž nesnášf zaplevelený pozemek.

Světlo: Plné slunce.

Teplo: Prospívá i v chladném létě. Má ale potom jen slabší vůni. V drsných podmínklách potřebuje zimní kryt.

Zalévání, zálivka: Vyžaduje spíše sucho.

Sklizeň: Sklízejí se listy a kvetoucí nať. Občas byste měli dlouhé stonky sestřihnout a usušit. Z kořenů vyrazí nové výhony s aromatičtějšími mladými listy.

Rozmnožování: Od druhého roku se může rozmnožovat dělením.

Přezimování, zazimování: Na podzim se oregano ostříhá a přezimuje přikryte listím. Květináče a truhlíky na balkoně by se měly chránit před dlouhodobými mazem.
V nutném případě nechte oregano přezimovat v květináči v chladném a tmavém sklepě.

Uchování: Sušením i zmrazováním.

Má rada: Oddělte v srpnu nebo v září část trsu s mladými stonky a zasaďte ho do květináče. V říjnu ho postavte na kuchyňské okno a za několik týdnů můžete sklízet.

Pozor: V těhotenství nepijte čaj z dobromysli (oregana).