Jak pěstovat kerblík ze semínka substrát zálivka hnojení přezimování zazimováníKerblík třebule (latinsky Anthriscus cerefolium) je pro znalce delikatesně chutnající bylina. Nejlépe chutnají mladé listy. Rostlina má světle zelené. měkké zpeřené listy na lodyze, která je dole více, nahoře méně rozvětvená. Ve volné půdě je vysoký až 60 cm. Bělokvěté okolíky rozkvétají v květnu. Chuť je kořeněně sladká, do anýzova, ale jemnější.


Účinky rostliny:

Účinky na zdraví: Jaké účinky má kerblík na zdraví je uvedeno zde.

Použití, využití: Mlaé listy do plévek (kerblíková polévka), salátů a do bouquet gami. Pozor na směs s citronovou šťávou, společně je kyselejší.

Pěstování: Jednotletý, klíčí ve tmě. V obchodě nabízejí kerblík s normálmími a s kadeřavými listy. Oba jsou stejně aromatické. Vysévejte na konci března až na začátku dubna hustě do misek, truhlíků nebo rovnou ven. Po týdnu se objevují první semenáčky v květináči. Venku to trvá dvakrát tak dlouho. Už po 6 týdnech můžete kerblík ostříhat a konzumovat. V tomto mladém stadiu neobrůstá. Vysévejte proto každé 2 týdny. Tak budete mít čerstvé listy po celý rok. V misce nebo truhlíku používejte pro každý výsev novou půdu.

Substrát: 2/3 zahradní půdy, 1/3 písku.

Umístění: V truhlíkách nebo miskách na balkon, terasu či okenní parapet. Venku na záhonek do řádků.

Světlo: Kerblíku se nejlépe daří v polostínu. Přímé slunce snáší jen v březnu a dubnu.

Teplo: Není citlivý. Můžete ho vysévat už v březnu.

Zálivka: Musí se udržovat stále ve vlhku nebo se listy zabrví červeně a rostlina vykvete dříve, než ji můžte sklidit. Aroma tím pádem ztrácí.

Hnojení: není nutné.

Sklizeň: Mladé listy před rozkvětem.

Rozmnožování: Semeny. Nechte v zahradě některé rostliny kerblíku vyrúst a vytvořit semena. Ty budou základem úrody pro příští rok.

Zíma: Kerblík múžete pěstovat v zimě stejně jako řeřichu na okenním parapetu.

Přezimování, zazimování: Jednoletka, zimu nepřežije.

Konzervování: Zmrazením.