Jak pěstovat diviznu půda světlo umístění hnojení zalévání zálivkaDivizna velkokvětá (latinsky Verbascum thapsiforme Schrad, anglicky anglicky great mullein, common mullein) patří do čeledi krtičníkovitých (Scrophulariaceae) asi všichni dobře známe. V prvním roce vyhání pouze přízemní ružici listů a ve druhém roce vyrůstá až 2 m vysoká lodyha. Žluté květy se objevují od května do září. V přírodě se s ní můžeme setkat na kamenitých svazích, na pasekách a podobných sušších místech. Z obsahových látek je třeba jmenovat především slizovité látky, dále saponiny, flavonoidy a žlutá barviva. Z toho lze usoudit i na její hlavní použití. Je to expektorans, tedy ulevuje při vykašlávání hlenů, které ředí.


Účinky rostliny:

Účinky na zdraví: Jaké účinky má divizna na zdraví je uvedeno zde.

Co sbíráme: rostlina poskytuje květy - FLORES VERBASCI.

Jak chutná: do medová.


Stanoviště: Roste dobře i na chudých půdách, ale na jakékoliv zlepšení reaguje příznivě. Je to teplomilná rostlina, která je dostatečně odolná proti teplu i suchu. Dává přednost polohám chráněným před větry.

Půda: mírně jílovitá, tvrdší.

Výsev: Tvrdí se, že nejvyšší úrodu divizna dává z přímého výsevu (tedy nepředpěstovávat např. v pařeništi). Semena vyklíčí po 14 dnech při teplotě 18-30 °C. Při přímém výsevu semena vyséváme na záhon koncem května nebo i později. Je vhodné, aby se rostliny v prvním roce příliš nevyvinuly, protože meší rostliny lépe přezimují a nejsou tak napadány plísní jako velké. Po vzejití se sazenice jednotí do sponu 45 x 60 cm (potřebují hodně místa).

Při pěstování ze sazenic semeno vyséváme koncem dubna až koncem května do bedniček nebo do pařeniště. Můžeme též vysévat na dobře upravený záhon v červnu. Výsev přitlačíme prkénkem a povrch zeminy zavlažíme. Po vzejití rostliny jednotíme na vzdálenost 10 cm.
Sazenice vysazujeme na podzim do poloviny října, do sponu 45 x 60.
Sazenice můžeme také vysazovat až na jaře v příštím roce (do konce dubna), ale úroda bude menší.
Vysazování je nejlépe provádět před deštěm. Je-li sucho, je třeba důkladně zalít. Při podzimní výsadbě na jaře nahradíme vymrzlé sazenice novými.

Péče o rostlinu: Během vegetace nezanedbáváme okopávání, protože provzdušňování kořen\1 divizně velmi prospívá. V druhém roce se doporučuje zaštipovat vrchol ve výšce 40 cm nad zemí, rostlina pak vyžene boční výhony a úroda je pak větší. Vegetační doba je 20-28 týdnů.

Hnojení: Kdo by chtěl ještě kulturu divizny přihnojovat, měl by využít přírodní hnojiva obsahující síru, fosfor a draslík. Já přihnojuji kopřivovou jíchou.

Zazimování, přezimování: není nutná péče. Rostlina je odolná a kořeny v zemi nepromrzají.

Sběr a sušení - průběh:  Sběr a sušení diviznových květů je poněkud problematické. Květy sbíráme od května do září, a to každý den (průběžně dorůstají). Sbírají se žluté květní koruny bez zelených kalichů, a to kolem 9. hodiny ranní. Ráno jsou totiž květy rozvinuté a po obědě již opadávají. Květy se nesmí v přepravních nádobách mačkat. protože jsou náchylné k zapaření a plísni. Takové květy by po usušení zčernaly.

Květy je možno sušit i na prudkém slunci (pozor, je to výjimka!) nebo umělým teplem při teplotě do 40 - 50 stupňů. Ráno nasbírané květy by měly být večer suché. Pomalu sušené květy jsou bezcenné. Doporučuje se též květy předsušit na slunci a potom dosušit umělým teplem. Na 1 m2 sušící plochy by se nemělo rozložit více než 1 kg čerstvých květů.