Jak pěstovat zaměžluč ze semínka zemina světlo umístění rozmnožováníZeměžluč lékařská (latinsky Centaurium erythraea, anglicky centaury) je prastará léčivá rostlina, kterou lidé používali již ve středověku. Literatura sice uvádí, že roste na lesních mýtinkách, na mezích a stráních, ale jejích přirozených porostů nestále ubývá. A proto si zaslouží pozornosti pěstitelů léčivých rostlin. Je to jednoletá nebo dvouletá rostlina, která má 20 - 50 cm vysokou lodyhu. Lodyha se v horní části vidlicovitě rozvětvuje. Listy v přízemní růžici jsou stopkaté, kopinaté. Květy jsou červenorůžové. Rostlina patří do čeledi hořcovitých (Gentianadeae). Droga obsahuje především glykosidicky vázané hořčiny. Používá se jako amarum a digestivum.


Účinky rostliny:

Účinky: Jaké účinky má zeměžluč na zdraví je uvedeno zde.

Co sbíráme? nať (tj. nadzemní část rostliny).

Jak chutná? Její chuť je nevýrazná, převažuje hořčina.

Pěstování: Zeměžluč je rostlina vcelku nenáročná. Nejvíce jí vyhovují slunečná stanoviště a jižní teplejší svahy.

Substrát, zemina: Půdu má být spíše humózní, hlinitá až jílovitá, hlavně však dostatečně vlhká.

Pěstování ze semene, klíčení: Zeměžluč pěstujeme jako rostlinu dvouletou. Na jaře semeno vysejeme do bedniček do jemně zpracované a prosáté země. Semeno nezasypáváme zeminou.
Vyklíčí asi za tři týdny. Rostliny zpočátku rostou pomalu. Příští jaro sazenice přesadíme na trvalé stanoviště do sponu 20 x 20 cm.
Pro urychlení klíčení je možno semeno před výsevem máčet ve vodě po dobu tří dnů. Potom semeno vyklíčí asi za čtyři dny. Je možno také použít přímého výsevu.

Sběr: Nať se sbírá dvakrát do roka od června do srpna. Kvetoucí nať se uřezává asi 5 cm nad zemí tak, aby přízemní růžice listů zůstala neporušená. Droga z prvního sběru je kvalitnější, z druhého sběru je již poněkud dřevnatá.

Sušení: Nať je náchylná k zapařeni a snadno plesniví. Suší se ve stínu na velmi vzdušném místě a co nejdříve a nejrychleji.
Při sušení je možno drogu obracet. Suší se v tenké vrstvě nebo ve svazečcích.
Nikdy se nesuší na přímém slunci. Teplota nesmí překročit 40 stupňů (při použití umělého tepla). Při vyšší teplotě droga hnědne.