Jak pěstovat vachtu trojlistouVachta třílistá (latinsky Menyanthes trifoliata, anglicky bogbean) - tato bažinná vytrvalá rostlina je charakteristická svými trojčetnými listy. Je to lysá, až 30 cm vysoká rostlina s plazivým, větveným a článkovaným oddenkem a bezlistými kvetoudmi stvoly. Listy vyrostají přímo z oddenku na dlouhých řapících, jsou trojčetné. Má výrazně ozdobně květy, vynlstajíci z paždí malých listen-o, které jsou uspořádány v hroznech. Jejich pětidílně nálevkovité koruny mají zabarvenť kolísajíci od bíié k naružovělě nebo naíialovělě barvě. Plod je vejčitě okrouhlá tobolka. Kvete od května do června.


Účinky rostliny:

Účinky: Jaké účinky má vachta trojlistá na zdraví je uvedeno zde.

Rarita - pěstujeme ji ve vodě! Tato rostlina je značně náročná na vodu, a proto se jí daří na rašelirmých lukách, na březích, v mokrých příkopech a na slatinách. Roste od nťžin až do horského pásma. Patří do čeledi vachtovitých (Menyanthaceae).

Jaké látky obsahuje: Obsahuje hlavně glykosidní hořčiny, saponin, íytoncidy, organické sloučeniny manganu, železa, jódu a další látky. 

Co sbráme: list.

Jak chutná? Droga je bez pachu a chutná silně hořce.

Pěstování: Pokud by měl někdo zájem pokusit se vypěstovat vachtu, nezbude nic jiného, než napodobit přírodu, protože nějaké spolehlivě pěstební postupy zatím nejsou známy. Nejvíce roste na místech, kde je 10 až 30 cm vody. V přírodě se vachta rozmnožuje buď úlomky oddenků, které snadno zakořeňuji.
O rozmnožováni semeny se starají ryby. Jejich zažívacím traktem semeno projde, aniž by ztratilo klíčivost. Dokonce existuje domněnka, že po projití rybím žaludkem dříve vyklíčí!

Sběr: Sběr listů provádíme od května do července. Sbírají se nezhnědlé listy i s řapíkem.

Sušení: Suší se v načechraně vrstvě vysoké 3 - 5 cm, při sušení obracíme. Před sušením se doporučuje listy pomačkat - zvláště řapíky. Sušení na slunci nevadí. I když se jedná o bahenní rostlinu, je třeba říci, že listy poměrně rychle schnou. Nové listy dorostou asi za měsíc a sběr je možno opakovat Po uplynutí měsíce srpna již začínají listy žloutnout a sběr již není tak vydatný.