Další skupinou významnou pro kvalitní imunitní systém jsou enzymy. Jde o bílkoviny, které jsou schopny v malém množství výrazně urychlit průběh určité biochemické reakce v těle. Každý enzym je specializovaný a podlil se například na metabolismu, jiný má význam pro trávení, srážlivost krve, obranu organismu proti infekci apod. Mnohé enzymy obsahují mimo bílkovinné části také koenzym, což je nebílkovinná látka nezbytná pro činnost enzymů, kterou je v mnoha případech modifikovaný vitamin C. 


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

Obě složky enzymů mají při biochemických reakcích důležité funkce: proteinová je zodpovědná za specifičnost substrátovou, koenzymová za typ probíhající reakce.
V současnosti v medicíně roste význam enzymů v tzv. enzymové diagnostice a velmi moderní se stalo léčebně užití enzymů v enzymoterapii. Enzymy užívané při léčbě nádorových onemocnění jsou jak živočišného, tak i rostlinného původu. V prvním případě jde hlavně o pankreolytické enzymy (trypsin a chymotrypsin) získávané ze slinivky břišní prasat a skotu. V druhém to jsou enzymy z plodů rostlin, a to bromelin z ananasu (Ananas comosus) a papain z papáji (Caríca papaya). Současné enzyrnové přípravky pro orální podávání jsou kombinací enzymů obou uvedených skupin. Řada věci není u této metody dosud zcela jasná, například není detailně objasněn mechanismus fungování proteolytických enzymů. Faktem však je, že uvedené enzymy mají schopnost ničit ochrannou fibrinovou masku rakovinotvorných buněk a prokazatelně blokují metabolismus nádorů. Zároveň výrazně zlepšují činnost jater, ledvin, pankreatu a hlavně tenkého i tlustého střeva, kde omezují hnití a kvašení. Tato oblast by si však zasloužila další, detailnější výzkum a následnou publikaci.