Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
1 1 1 1 1 Hodnocení 3.98 (64 hlasů)
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (4 hlasů)

Bylinkové máslo s bederníkem - recept: 80 g másla, 1 malá cibulka, lžíce bedrníku, petrželky a kopru, sůl, pepř, pár kapek citronové šťávy a sójové omáčky. Bylinky pokapeme citronovou šťávou a sójovou omáčkou a vetřeme do másla, osolíme, opepříme a dáme do chladničky ztuhnout. Použijeme jako pomazánku na chlebíčky.

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Rajčatový salát s bedrníkem - recept: 0,5 kg rajčat, 2 hrnky listů bedrníku, 1 mozarella, 1 cibule, 4 lžíce oleje, 2 lžíce jablečného octa, bazalka, oregano, sůl pepř. Suroviny smícháme a necháme odležet v chladu cca 30 min.

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Pomazánka z anděliky lékařské - recept: Andělská pomazánka: Hrst jemně nasekaných listů anděliky, hrst pažitky, jedna kostka tvarohu, sůl, pepř. Suroviny smícháme a mažeme na chleba. Pozor! Nadměrná konzumace může vyvolat u citlivých jedinců fototoxickou reakci.

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

mangoldova kase s varenym kvetakem recept postup navod priprava suroviny ingredienceMangoldová kaše s vařeným květákem - recept: květák uvaříme do středně tvrda,  vytáhneme, omastíme rozpuštěným máslem. Listy mangoldu dusíme 10 minut, umeleme, vložíme do uvařené kaše z ovesných vloček. Podle potřeby zředíme vývarem z květáku. Osolíme, okořeníme majoránkou, česnekem, solí. Omastit máslem, květák na míse obložíme mangoldem.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.83 (6 hlasů)

duseny mangold s bramborem recept postup navod priprava suroviny ingredienceDušený mangold s bramborem - recept: Listy otrhat ze stvolů-vyprat-a dát vařit do slané vody-pak scedit a umlít na masovém strojku. Na másle osmažit cibulku dosklovita, přidáme mangold, pokrm zahusttíme strouhanou houskou, vmícháme celá vejce a na závěr přidáme utřený česnek se solí. Podáváme s bramborami, špagetami nebo co máme rádi :-)

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.33 (6 hlasů)

mangoldovy spenat recept postup navod priraprava suroviny ingredienceMangoldový špenát - recept: mangoldové listy omyjeme, vložíme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka. Vyjmeme je, vodu z mangoldu si ponecháme a listy umeleme na masovém mlýnku. Na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmažíme na světlou jíšku, podlijeme mlékem a trochou vody z mangoldu, dobře rozšleháme a povaříme v hustší omáčku. Přidáme mangold, utřený česnek, osolíme a opepříme, krátce podusíme a vmícháme rozšlehané vejce, provaříme a podáváme.

Číst dál...

  • křehké cévy, fragilita kapilár, zpevnění cévní stěny - pružnost, pevnost cév
  • ateroskleróza, arterioskleróza, zvápenatění tepen
  • prevence rakoviny, prevence nádorů
  • chudokrevnost, anémie, blednička
  • deprese
  • poruchy nálady - rozlada
  • klimakterium
  • soustředění, paměť
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.49 (43 hlasů)

smazeny kvet bezu cerneho smazene bezinky recept postup navod priprava surovinySmažené květy bezu černého, kosmatice v pivním těstíčku - recept: čerstvě otrhané květy černého bezu omýt pod tekoucí vodou, nechat v sítu okapat.
Připravíme těstíčko: do mísy nalijeme pivo, ve kterém rozšleháme vejce. Přisypeme polohrubou mouku, mletý zázvor, sůl, pepř 4 barev nebo jiné koření dle chuti. Směs dobře promícháme. Těstíčko musí být husté, ale tekoucí (někdy přidávám i strouhaný sýr). Na pánvi si rozpálíme olej, květy namočíme do těstíčka a vkládáme na rozpálený olej. V této chvíli teprve odstřihnu ty tlustší stonky . Smažíme dozlatova. Usmažené hned vyjmeme z oleje a necháme na papírové utěrce okapat. Podáváme je teplé.Studené už nejsou tak křupavé. 

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Celerový steak: celer nakrájíte na dvou až tří centimetrové plátky, den dopředu doporučuji naložit olivový olej, koření dle chutí, může být třený česnek. Připravíme na grilu, nebo na pánvi, přidáme výhonky smrku dle chuti a osmažíme, či opečeme na kamenném grilu. Podáváme k masu, k rybě, nebo s kuskusem. 

Číst dál...

  • poruchy erekce, potence
  • detoxikace organismu
1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Gratinované topinambury s cibulí – recept, postup přípravy: troubu si zahřejeme na 160 - 180°C a pánev zahřejeme na mírném ohni. Cibuli opékáme na oleji asi 10 minut. Přidáme ke směsi ještě cukr, tymián, balzamikový ocet a vše 2 minuty prohříváme. 6 zapékacích nádobek vymažeme máslem, smetanu a muškátový oříšek přivedeme k varu a ihned odstavíme. Do zapékací nádoby navrstvíme topinambury, zapékací směs, česnek, sůl a pepř. Vše přelijeme smetanovou směsí, poklademe navrch kozím sýrem a tymiánem. Pečeme po dobu asi ¾ hodiny, aby topinambury změkly.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.33 (3 hlasů)

Jednoduchý salát z jablek a topinambur – recept, postup přípravy: jablka a topinambury nakrájíme na přibližně stejné plátky, vše zalijeme čerstvě vymačkanou šťávou a doplnit můžeme namočenými hrozinkami. Salát na závěr ještě posypeme nasekanými vlašskými ořechy.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Topinamburový salát s avokádem – recept: cuketu, topinambur i avokádo si nakrájíme na kostičky. Mrkev a celer si nahrubo nastrouháme. Cibuli nakrájíme na půlky koleček a petrželku nadrobno. Přidáme bylinky a trošku pepře, zalít můžeme ještě zálivkou a promícháme. Chutnou zálivku si můžeme připravit z 1 lžičky tahiny, citronové šťávy, špetky mletého kmínu, lžičky vody, mořské soli a chilli. Dochutit tuto zálivku můžete třeba i troškou medu.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (12 hlasů)

„Bramborák" z topinamburů – recept, postup přípravy: topinambury si očistíme, nastrouháme na struhadle a vmícháme ostatní suroviny, až vznikne těsto konzistence jako na bramboráky. Placky smažíme z obou stran dorůžova na rozpáleném oleji na pánvi.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (4 hlasů)

Krémová polévka s topinambury – recept, postup přípravy: topinambury očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky, vložíme je do mísy s vodou a s plátky citronu. Rozpustíme si na pánvi máslo, přidáme ještě cibuli a česnek a smažíme po dobu přibližně 3 minut na mírném plameni, jen zlehka a tak, aby nezměnila barvu. Topinambury necháme okapat (plátky citronu již odstraníme) a vložíme k cibuli.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.67 (3 hlasů)

Topinamburová polévka – postup přípravy, recept: Vývar přivedeme k varu a vložíme do něj cibuli. Topinambury oloupeme a nakrájíme na jemné plátky. Vše vaříme po dobu asi 15 minut. Pak přidáme smetanu a ochutíme vše solí, pepřem a trochou pažitky. Tuto polévku můžeme podávat i za studena.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.67 (3 hlasů)

Pochoutka z topinamburů a rajčat – postup přípravy, recept: Rajčata na chvíli vložíme do horké vody, vyjmeme je a necháme ochladnout. Mezitím si v hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli, česnek, bazalku a vše opražíme. Přidáme topinambury, směs promícháme a dusíme na mírném ohni. Rajčata oloupeme, trochu je rozmělníme vidličkou, přidáme k topinamburům, zamícháme a dochutíme mletým pepřem a solí. Ještě asi 10 minut směs podusíme ve vlastní šťávě na velmi mírném plameni. Podáváme v hlubokých talířích a posypeme posekanou petrželkou.

Číst dál...